Koninginnebrug Well

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninginnebrug Well
NLN270.svg
Koninginnebrug Well.jpg
Overspant Maas
Rijstroken 1x2 + parallelweg
Totale lengte 946 meter
Hoofdoverspanning 112 meter
Hoogte brugdek 10 meter
Openstelling 12-11-1980
Verkeersintensiteit 10.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Koninginnebrug Well is een kokerliggerbrug in Nederland, gelegen in de N270 bij Well. De brug heeft een lengte van 946 meter en overspant de rivier de Maas.

Kenmerken

De lange aanbruggen van de brug ten zuiden van de Maas.

De Koninginnebrug Well is een kokerliggerbrug. De totale overspanning is circa 946 meter lang en loopt aan de zuidwestzijde voornamelijk over de uiterwaarden. Over de brug loopt de N270 met 1x2 rijstroken. Parallel loopt een lokale weg voor fietsers en lokaal verkeer. De brug is een van de weinige vaste oeververbindingen in de omgeving. Richting het noorden is de eerste vaste oeververbinding de Maasbrug Boxmeer. Richting het zuiden is de eerste vaste oeververbinding de Noorderbrug bij Venlo. De brug wordt voornamelijk door regionaal en lokaal verkeer gebruikt.

Koninginnebrug Well-2.jpg

Geschiedenis

Tot 1954 was er geen sprake van een vaste oeververbinding ter hoogte van Well. In 1954 werd door de Engelse en Nederlandse genie na de Tweede Wereldoorlog een baileybrug aangelegd. Het was een van de zwaarste baileybruggen van West-Europa in die tijd. De verbinding was er primair aangelegd voor militair gebruik, maar werd ook voor burgerverkeer gebruikt. De brug was ongeschikt voor grote hoeveelheden verkeer, omdat deze slechts één rijstrook had. Daarnaast werd de brug vanaf eind jaren 60 niet meer gebruikt door zwaar verkeer, omdat de brug niet geschikt was voor hoge belastingen. Het zware verkeer (boven de 3,5 ton) moest weer gebruikmaken van een daartoe ingestelde veerdienst.[1] Uiteindelijk werd eind jaren 70 begonnen met de bouw van de Koninginnebrug, welke op 12 november 1980 opende voor het verkeer. De aanleg van de brug kostte indertijd 20 miljoen gulden.[2]

Verkeersintensiteiten

In 2008 maakten dagelijks 10.500 voertuigen van de Koninginnebrug Well gebruik.

Referenties

  1. Baileybrug Archief Well
  2. Limburgs 'mooiste en langste' Maasbrug, Nieuwsblad van het Noorden (11-11-1980), delpher.nl
Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)