Koninginnepleintunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninginnepleintunnel
NLN271.svg
Koninginnepleintunnel map.png
Blank.png
Kruist Koninginneplein
Lengte 130 meter
Openstelling 26 mei 2011
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie
Locatie kaart

De Koninginnepleintunnel is een tunnel in Nederland, gelegen in de stad Venlo in de provincie Limburg. De tunnel ligt in de gemeentelijke N271 en voert onder het Koninginneplein door, een grote rotonde met in het midden een fontein. Het Koninginneplein geeft voor voetgangers en fietsers een verbinding tussen het station van Venlo en het centrum van die stad. De rotonde zelf geeft voor gemotoriseerd verkeer aansluiting op het station van Venlo, de Kaldenkerkerweg en de beide aansluitingen met de tunnel.

Kenmerken

De tunnel verbindt Blerick, de zuidwestelijke delen van de stad en de A73 met de A67, en noordelijke en oostelijke delen van de stad en is daarmee een belangrijke schakel in het Venlose wegennet. De Koninginnepleintunnel telt 2x1-rijstroken en heeft een gesloten deel van 130 meter. Inclusief het open gedeelte is de tunnel 300 meter lang. Aan beide zijden van de hellingen bevinden zich toeritten en afritten naar de boven de tunnel gelegen rotonde. De tunnel is gebouwd middels de open-bouwput-methode.

Geschiedenis

In de jaren 1960 werd de openbare ruimte rond het station van Venlo fors gewijzigd in verband met de massamotorisatie in Nederland. Voor de afwikkeling van het verkeer rond het Koninginneplein werd een verkeersplein ontworpen met drie rijstroken, lange tijd het enige verkeersplein met drie rijstroken in Nederland. In de jaren '90 werd de voorrang van rechts gewijzigd in een situatie waarin het verkeer op het verkeersplein voorrang had boven dat van het aankomende verkeer. Ook fietsers en voetgangers hadden voorrang op het plein. Na de wijziging van de voorrang werd het plein verkeerskundig gezien een rotonde.

De intensiteiten op de rotonde stegen tot in de jaren 2000 naar 50.000 voertuigen per etmaal, een ongekend hoog aantal. Mede door de voorrang voor fietsers en de hoge intensiteiten stond de rotonde lange tijd bovenaan in de black-spotlijst van de gehele provincie Limburg. Met de komst van de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade en de opening van de A74 aan de zuidkant van de stad in het vooruitzicht kon in de jaren 2000 eindelijk iets gedaan worden aan de onveilige verkeerssituatie. In 2009 werd begonnen met de bouw, waarna op 26 mei 2011 de tunnel werd geopend.

Het doorgaand verkeer gaat nu onderlangs de rotonde waarmee de drukke langzaamverkeerverbinding tussen het station en het centrum ongelijkvloers wordt gekruist. De rotonde is na de opening van de tunnel heringericht naar een enkelstrooksrotonde waarbij een fontein is heraangelegd in het midden van het plein. De openbare ruimte op maaiveldniveau is heringericht tot mei 2012.

Referenties