Wurzenpass

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Korensko Sedlo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wurzenpass

Korensko Sedlo

Hoogte 1.073 m
Weg
Hellingspercentage 18%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Wurzenpass of Wurzenpaß (Sloveens: Korensko Sedlo), is een bergpas in Oostenrijk, bijna op de grens met Slovenië. De 1.073 meter hoge bergpas ligt in de Karawanken.

Kenmerken

Helling van 18% aan de noordkant.

De Wurzenpass is een noord-zuid georiënteerde bergpas die het Gailtal in Oostenrijk met het dal van de Sava Dolinka in Slovenië verbindt. Het verbindt de omgeving van Villach met Kranjska Gora. De pashoogte ligt op Oostenrijks territorium, ongeveer 1 kilometer van de grens met Slovenië. De pasroute is behoorlijk steil, aan Oostenrijkse zijde is een helling van 18%.

Het beginpunt van de pasroute in Oostenrijk is de kruising tussen de B83 en de B109. De B109 vormt de pasroute en begint op ruim 500 meter boven zeeniveau. De weg stijgt door dichtbebost gebied zeer steil met een lange slinger tot de pashoogte. Op de pashoogte staat een T-34 tank. De omliggende bergen zijn 1.500 tot 1.700 meter hoog. Er is op de pashoogte zelf weinig uitzicht. Iets zuidelijk van de pashoogte is de eigenlijke grensovergang. Daarna daalt men af Slovenië in, hierbij is uitzicht op de Julische Alpen, die aanzienlijk hoger zijn dan de Karawanken op dit punt. Bij het dorp Podkoren eindigt de pasroute op de R201 naar Tarvisio in Italië en Kranjska Gora en Jesenice in Slovenië.

Geschiedenis

De pasroute had al in de middeleeuwen een betekenis als handelsroute, het was de kortste verbinding tussen Villach en Trieste, maar het meeste verkeer ging westelijker via Tarvisio en de Predilpas, waarmee men de steile Wurzenpass kon vermijden. Later groeide het belang van de Wurzenpass als verbinding tussen Karinthië en Ljubljana, het was in die tijd de belangrijkste pasroute tussen die gebieden. De weg werd in 1734 al uitgebouwd tot een verbeterde weg. Na de Eerste Wereldoorlog veranderden de verkeersstromen in de regio vanwege de gewijzigde grenzen. De Wurzenpass werd een internationale pas tussen Oostenrijk en Joegoslavië. Het doorgaand verkeer naar Trieste verschoof zich meer via makkelijker routes door Italië.

De Wurzenpass kreeg daardoor vooral betekenis als verbinding tussen Oostenrijk en Ljubljana, alhoewel de oostelijker gelegen Loiblpass ook een vergelijkbare functie had. Ten tijde van Joegoslavië was deze weg als de M1 genummerd[1] en daarmee was de bergpas het beginpunt van de "Avtocesta Bratstvo in enotnost" (weg van de broederschap en eenheid) die tot aan de Griekse grens liep. In het verleden is overwogen om de Wurzenpass te ondertunnelen, maar de keus viel uiteindelijk op de oostelijker gelegen Karawankentunnel, als de meest directe verbinding van Villach naar Ljubljana, tussen de Wurzenpass en Loiblpass in. De Karawankentunnel opende in 1991, sindsdien is het belang van de Wurzenpass sterk verminderd, het is tegenwoordig vooral een toeristische verbinding. Tot de Karawankentunnel verdubbeld was vormde de Wurzenpass een uitwijkroute op drukke vakantiedagen.

Naamgeving

De pasroute is vernoemd naar het dorp Podkoren, dat in het Duits Wurzen heet. De Sloveense naam is hier ook op gebaseerd.

De R201 bij Podkoren.

Hedendaags belang

De Wurzenpass heeft tegenwoordig een voornamelijk toeristisch karakter, de steile hellingen maken het tot een weinig aantrekkelijke route voor zwaar verkeer en de Karawankentunnel is een veel snellere route. Daardoor wordt de Wurzenpass vooral gebruikt door uitwijkverkeer bij files voor de Karawankentunnel, dat met de verdubbeling van de Karawankentunnel echter geen probleem meer vormt.

De pasroute geeft toegang tot het Sloveense Kranjska Gora, dat betekenis heeft voor de wintersport. Daarnaast is het een toegangsroute naar de toeristische Vršičpas.

Referenties