Aansluiting Kornwerderzand

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kornwerderzand)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
14a Kornwerderzand
AS Kornwerderzand.png
Weg NLA007.svg
Kruisende wegen parallelweg A7 / Sluisweg
Type hybride
Opengesteld 1975

De aansluiting Kornwerderzand, in het Fries "Koarnwertersân", is een aansluiting in de A7 in de Afsluitdijk ter hoogte van de Lorentzsluizen. De aansluiting bedient het gehucht Kornwerderzand en het Kazemattenmuseum. Deze aansluiting was bij de introductie van NBA-bewegwijzering in 2011 nog ongenummerd. Sinds de toevoeging van een servicebord voor het Kazemattenmuseum in april 2013 is de aansluiting gelijktijdig genummerd. Sindsdien heeft de aansluiting het nummer 14a.

Kenmerken

De aansluiting heeft een wat aparte configuratie vanwege de beperkte ruimte op de Afsluitdijk. Langs beide zijden van de A7 loopt een parallelweg vanaf de aansluiting Zurich tot aan Kornwerderzand. Bij de rijbaan in oostelijke richting gaat de uitvoeger over in een rangeerbaan die buiten de snelwegstatus valt en na een paar honderd meter weer overgaat in een invoeger naar de A7. In de rangeerbaan zit een T-kruispunt waar de verbinding met de Sluisweg richting Kornwerderzand en de parallelweg wordt gemaakt. Er bevindt zich ook een bushalte in de rangeerbaan. In de westelijke rijbaan zit een uitvoeger die een zeer kort verbindingsweggetje heeft met de parallelweg aan de noordzijde. Deze uitvoeger kan gezien worden als een halfklaverbladconfiguratie. Langs deze parallelweg bevindt zich ook een bushalte. In westelijke richting gaat de weg over in de invoeger naar de A7 en heeft het kenmerk van een haarlemmermeer. De parallelwegen worden met elkaar verbonden door middel van een viaduct die over de A7 met 2x2 rijstroken heen gaat. Direct aan de westkant van de aansluiting liggen de Lorentzsluizen. Ten behoeve van het Kazemattenmuseum bevindt zich in de rijbaan richting het oosten een uitrit vlak voor de brug, wat opmerkelijk is voor een snelweg.

Geschiedenis

De weg over de Afsluitdijk is in de jaren 30 aangelegd direct na het gereedkomen van de dijk. Deze weg was toen onderdeel van Rijksweg 9, die van Haarlem naar Den Helder en verder over de huidige N99 via Den Oever over de Afsluitdijk naar Leeuwarden zou lopen. De huidige A31 maakte ook onderdeel uit van deze route. Op de Afsluitdijk was ook een spoorlijn gepland die Den Helder met Leeuwarden moest verbinden.

Deze werd uiteindelijk onrendabel bevonden en is nooit aangelegd. De gereserveerde ruimte hiervoor is in de jaren 70 gebruikt om de tweede rijbaan aan te leggen voor de ombouw naar snelweg. Bij gereedkomen hiervan is het wegnummer ook veranderd en was de A7 een feit.

Ook de aansluiting Kornwerderzand is halverwege de jaren 70 aangelegd. Omstreeks 2017 is de afrit vanuit Zurich 150 meter opgeschoven om een extra lange uitvoegstrook te realiseren.

Kornwerderzand

Ten tijde van de Zuiderzee lag op deze locatie een zandplaat met de naam Kornwerderzand. Bij de bouw van de Afsluitdijk is hier een werkeiland op aangelegd met woningen. Na het gereedkomen is het eiland gebleven en in de Tweede Wereldoorlog zijn er verdedigingswerken, kazematten, op gebouwd om te voorkomen dat de Duitsers de Afsluitdijk met daarbij de Lorentz- en Stevinsluizen in handen zouden krijgen. Deze kazematten zijn nu Rijksmonumenten en Kornwerderzand heeft de status van beschermd dorpsgezicht.

Toekomst

De Afsluitdijk wordt in de toekomst versterkt om te beschermen tegen hogere waterstanden in de Noordzee[1].

Verkeersintensiteiten

Externe Links

Referenties

Aansluitingen in de A7

234567891010a1112131414a1516171819202121a222324252626a2728293030a3132333434a353636a3737a3839404142434546474849

Knooppunten: ZaandamZurichJoureHeerenveenJulianapleinEuvelgunneZuidbroek