Kosciuszko Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kosciuszko Bridge
Overspant Newtown Creek
Rijstroken 4+5
Totale lengte ~1.135 meter
Hoofdoverspanning ~180 meter
Hoogte brugdek 27 meter
Openstelling 23-08-1939 / 2017-2019
Verkeersintensiteit 129.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kosciuszko Bridge is een tuibrug in de Verenigde Staten, gelegen in de stad New York City. De brug is onderdeel van de Interstate 278, van de Brooklyn-Queens Expressway.

Kenmerken

De Kosciuszko Bridge is een betonnen tuibrug met twee parallelle overspanningen. Elke overspanning heeft één pyloon, waarbij de pyloon voor de rijbaan richting Queens op de zuidoever van de Newtown Creek staat, en de pyloon voor de rijbaan richting Brooklyn op de noordoever, zodat er sprake is van een gespiegelde tuibrug. De totale bruglengte bedraagt circa 1.135 meter. Het brugdek van de hoofdbrug is in totaal 305 meter lang, de hoofdoverspanning bedraagt circa 180 meter. Het brugdek ligt 27 meter boven de Newtown Creek. De brug heeft 5 rijstroken richting Queens en 4 rijstroken richting Queens. De brug overspant de Newtown Creek die de grens tussen Brooklyn en Queens vormt. De brug overspant tevens een spoorlijn en is gelegen in een industriële omgeving. Over de brug loopt de Interstate 278. Direct ten oosten van de brug is het knooppunt met de Interstate 495.

Geschiedenis

De oorspronkelijke brug (1939-2017).

De oorspronkelijke brug opende op 23 augustus 1939, als eerste onderdeel van de Brooklyn-Queens Expressway. De brug verving Penny Bridge, gelegen in Meeker Avenue. Het was bij openstelling de enige brug over de Newtown Creek die niet beweegbaar was, wat de relatief grote hoogte van de brug verklaart.

De oorspronkelijke Kosciuszko Bridge was een 1.835 meter lange brug, grotendeels uitgevoerd als vakwerkbrug, met een hoofdoverspanning van 91 meter. De vakwerkconstructie bevond zich op de aanbruggen onder het brugdek, maar op de hoofdoverspanning boven het brugdek. De brug lag maximaal 38 meter boven het riviertje, noodzakelijk vanwege havenactiviteiten ten oosten van de brug. De brug telde 2x3 rijstroken en heeft geen vluchtstroken. De brug lag in een S-bocht.

De brug is vernoemd naar Tadeusz Kościuszko (1746-1817), een militaire leider die vocht in de oorlogen tussen Polen-Litouwen en het Russische Rijk en later in de Amerikaanse revolutionaire oorlog. Hij verhuisde in 1776 naar de Verenigde Staten en bouwde daar enkele fortificaties. In 1784 keerde hij terug naar Polen. Hij was daarna de hoogste militaire leider in het Poolse leger. Kościuszko was een vriend van de Amerikaanse president Thomas Jefferson. Kościuszko leefde de laatste jaren van zijn leven in Zwitserland, waar hij overleed in 1817.

Vervanging (2014-2019)

De brug uit 1939 was verouderd met zes rijstroken, geen vluchtstroken en een suboptimaal alignement. Het werd beschouwd als één van de grootste verkeersknelpunten in New York. Daarom is de brug vervangen door een nieuwe tuibrug.[1] De nieuwe brug ligt lager dan de oorspronkelijke brug vanwege de verminderde havenactiviteiten langs de Newtown Creek. Het project kost $ 555 miljoen en op 29 mei 2014 werden de contracten getekend.[2] Het is de eerste nieuwe grote brug in New York sinds de openstelling van de Verrazano-Narrows Bridge in 1964. Op 27 april 2017 opende de eerste nieuwe overspanning voor het verkeer.[3] De oude brug is daarna in de zomer van 2017 opgeblazen. Daarna is de tweede tuibrug gebouwd, die op 29 augustus 2019 is geopend.[4][5]

Uitspraak

De Kosciuszko Bridge is vernoemd naar de Pool Tadeusz Kościuszko. De naam van de brug wordt vaak verkeerd uitgesproken. Er zijn diverse verengelste varianten in gebruik, die geen van allen overeen komen met de Poolse uitspraak. Om verwarring te voorkomen spreekt men ook wel van de 'K-Bridge' of van de 'BQE Bridge' (naar de Brooklyn-Queens Expressway).

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 129.000 voertuigen over de brug, die daarmee aan zijn maximale capaciteit zit. Omdat op niet alle snelwegen in de regio vrachtverkeer is toegestaan, rijdt op de I-278 meer vrachtverkeer dan op andere snelwegen. De capaciteit van het traject wordt vooral bepaald door de delen waar slechts 2 rijstroken doorgaand zijn, zoals bij de afrit naar de Williamsburg Bridge en het knooppunt met de I-495.

Referenties