Kosovo

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Kosovo.svg
Kosova - Косово
Kosovo.png
Hoofdstad Prishtina
Oppervlakte 10.908 km²
Inwonertal 1.734.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 111 km[1]
Eerste snelweg 2011
Benaming snelweg Autoput

Autostradë

Autoudhë

Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RKS

Kosovo (Kosova) is een de-facto onafhankelijk land in Zuidoost-Europa. Het landje telt 1,7 miljoen inwoners en de hoofdstad is Prishtinë / Priština (Pristina). Met een oppervlakte van 10.908 km² is het land ongeveer ter grootte van een kwart van Nederland.

Inleiding

In 2008 verklaarde Kosovo zich eenzijdig onafhankelijk van Servië, wat door een deel van de wereldmachten erkend werd, waaronder een groot deel van de Europese Unie (ook Nederland) en de meeste westerse landen. De politieke status van Kosovo is altijd nog een twistpunt, en Servië beschouwt het land als een Servisch territorium bestuurd door de VN, alhoewel Servië in de praktijk niks te zeggen heeft in Kosovo. Het gros van de inwoners is Albanees, met voornamelijk Servische minderheden in het noorden.

Kosovo grenst in het westen aan Montenegro en Albanië, in het noorden en oosten aan Servië en in het zuiden aan Macedonië. Het land bestaat uit twee bekkens en bergketens op de grenzen met Montenegro, Albanië en Macedonië, en lagere bergen in het grensgebied met Servië. Het hoogste punt is de Gjeravica met 2.656 meter. Grote rivieren kent Kosovo niet.

De hoofdstad Priština is redelijk centraal gelegen, met andere grotere steden als Prizren, Peć en Mitrovica. De Kosovaarse economie behoort tot de minst ontwikkelde van Europa, het gebied kreeg nooit veel investeringen en de Kosovo-oorlog van 1999 heeft haar sporen getrokken. Energie- en watervoorzieningen kennen nog frequente onderbrekingen en Kosovo is het armste land van Europa. Het land is grotendeels afhankelijk van buitenlandse investeringen. De werkloosheid is met 50% bijzonder hoog. Kosovo draait grotendeels op een informele, zwarte, niet in de statistieken opgenomen economie. Sinds de afscheiding van Servië weet Kosovo weer buitenlandse investeringen te trekken. Kosovo voert als officiële munteenheid de euro, alhoewel het land geen lidstaat van de EU is.

Wegennet

Het wegennet van Kosovo is onderontwikkeld, en er voeren geen belangrijke internationale routes door het land. De belangrijkste wegen lopen vanaf Pristina naar Skopje en Kukës in Albanië. Mondjesmaat worden nieuwe wegen aangelegd, vooral rond Pristina. Een prioriteit van de Kosovaarse regering was een snelweg naar Albanië, die tussen 2009 en 2013 aangelegd is. Dit was de eerste snelweg van Kosovo. Verbindingen richting Servië of Montenegro hebben minder prioriteit, maar de weg naar Skopje is wel een belangrijke hoofdroute, hier is ook een autosnelweg gepland. Een snelweg naar de Servische grens werd altijd als belangrijk gezien, maar is gezien de huidige politieke verhoudingen tussen beide landen onrealistisch. De hoofdwegen zijn goed begaanbaar, met nieuw asfalt, maar werkzaamheden met omleidingen over onverharde parallelle wegen komen wel voor.

2x2 wegen bestaan in de omgeving van Priština, een aantal wegen wordt gedeeltelijk ongelijkvloers of verbreed naar 2x2 rijstroken, zoals de N2 en N9.

In Kosovo zijn zo'n 215.000 voertuigen geregistreerd, maar het daadwerkelijke aantal voertuigen ligt hoger, omdat veel voertuigen in het buitenland geregistreerd staan, omdat men met Kosovaarse kentekens Servië niet in kwam.

Nationale en regionale wegen zijn in beheer bij het ministerie van verkeer.[2]

Snelwegen en hoofdwegen in Kosovo

R6 RKS.pngR7 RKS.png

N2 RKS.svgN9 RKS.svgN9-1 RKS.svgN22-3 RKS.svgN25 RKS.svgN25-2 RKS.svgN25-3 RKS.svg


Europese wegen

Kosovo heeft de E-wegen van Servië geërfd. Onduidelijk is of Kosovo ook het AGR-verdrag heeft getekend.

Europese wegen in Kosovo

E65E80E851


Bewegwijzering

De bewegwijzering is buiten de hoofdwegen matig tot non-existent. Op de hoofdwegen staan gewoon wegwijzers. De bewegwijzering bestaat uit blauwe borden met witte letters. Een mix aan types wordt gebruikt, waaronder het Duitse type en oudere Joegoslavische types. Doelen worden vaak tweetalig aangegeven; Albanees en Servisch, rondom Prizren komt ook Turks voor zodat er drietalige borden zijn. Landencodes worden op de nieuwere wegwijzers gebruikt om aan te geven dat het om een buitenlands doel gaat. De nieuwere bewegwijzering kan modern genoemd worden. E-nummers worden op een blauwe achtergrond weergegeven.

Wegnummering

Kosovo heeft vanaf 2015 N-nummers geïntroduceerd voor de hoofdwegen, die het oude Joegoslavische wegnummeringssysteem verving. De prefix "N" staat voor rrugë nacionale in het Albanees of nacionalni put in het Servisch. De wegnummering zelf is nog wel gebaseerd op het oude Joegoslavische systeem, waardoor met meer om een verandering van prefix ging dan een echte hernummering. Wegnummers staan niet altijd goed aangegeven. Daarnaast zijn er driecijferige R-nummers voor rruga regjionale.

De autosnelwegen van Kosovo zijn genummerd met de prefix "R", de nummering is gebaseerd op een internationaal systeem van verbindingen op de westelijke Balkan dat administratief ontwikkeld wordt door de South East Europe Transport Observatory (SEETO).[3] De R6a, R6b en R7 verlopen daarbij door Kosovo.[4] Deze verbindingen zijn een aanvulling op de TEN-T verbindingen.

Grenzen

Er zijn een beperkt aantal grensovergangen, en de controles met Albanië, Montenegro en Macedonië zouden niet streng zijn. De grens met Servië is echter een ander verhaal, en wordt door Kosovaren weinig gebruikt, aangezien men in Servië Kosovo niet als zelfstandig land ziet, en men Servië dus illegaal binnen zou zijn gekomen, behalve wanneer men Servische kentekens heeft. Met Kosovaars paspoort kwam men voorheen Servië niet in. Het internationale verkeer maakt daardoor meestal gebruik van de grensovergang richting Skopje, en Albanees verkeer gebruikt die bij Morinë met Albanië. In recente jaren lijken de grenscontroles tussen Kosovo en Servië wat soepeler te verlopen.

Tol

In Kosovo zijn nog geen tolwegen. Wel is er een ecotax verplicht voor alle geregistreerde voertuigen in Kosovo, en voor buitenlandse voertuigen die de grens met Kosovo oversteken. In 2012 is hiervoor een wet ingevoerd.[5] De tax bedraagt € 40 per jaar voor lichte voertuigen en € 90 per jaar voor zware voertuigen (>3,5 ton). Buitenlandse voertuigen moeten een ecotax van € 10 betalen voor lichte voertuigen en € 30 voor zware voertuigen. Men krijgt dan een certificaat dat op de voorruit moet worden aangebracht. Motoren zijn vrijgesteld.

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden