Kostroma

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kostroma oblast
Костромская область
Flag of Kostroma oblast.gif
Kostroma oblast.png
Hoofdstad Kostroma
Grootste stad Kostroma
Oppervlakte 60.100 km²
Inwonertal 668.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting KOS

Het oblast Kostroma (Russisch: Костромская область) is een oblast in Europees Rusland. Het telt minder dan 700.000 inwoners en is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Het oblast Kostroma ligt zo'n 300 kilometer ten noordoosten van Moskva. Het grenst kloksgewijs aan de oblasten Vologda, Kirov, Nizhny Novgorod, Ivanovo en Yaroslavl. De hoofdstad Kostroma telt circa 270.000 inwoners, bijna de helft van het oblast, en ligt in het zuidwesten van het oblast aan de Volga. Er zijn nauwelijks andere steden van enige omvang, de meeste plaatsen lijken groter dan ze zijn door het gebruik van flats. Een groot deel van het oblast bestaat uit dichte bossen. Door het zuiden stroomt de Volga. De noordelijke helft van het oblast is nauwelijks ontwikkeld. Het inwonertal krimpt snel.

Wegennet

Kostroma heeft maar een beperkt wegennet, voornamelijk gecentreerd op routes van en naar de stad Kostroma. De A113 doorkruist het zuidwesten van het oblast en doet de hoofdstad Kostroma aan. Het is tevens de primaire route naar andere steden in Rusland. De R98 is de primaire oost-westas van het oblast. De R157 vormt een noord-zuidroute door het uiterste oosten van het oblast. Andere R-wegen zijn aftakkingen van de R98 en hebben geen doorgaande functie. Er zijn geen snelwegen in het oblast Kostroma, wel zijn in Kostroma enkele wegen meerstrooks uitgevoerd. De A113 is als bypass van de stad Kostroma met 2x2 rijstroken uitgerust. Er was in 2013 maar één ongelijkvloerse aansluiting in het gehele oblast.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Kostroma

A113R98R99R100R101R157