Kota Bharu - Kuala Krai Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
34 MY.png
Kota Bharu - Kuala Krai Expressway map.png
34
Begin Kota Bharu
Einde Kuala Krai
Lengte 73 km
Route

Afslagsymbool.svg Kota Bharu

Afslagsymbool.svg Pasir Hor

Afslagsymbool.svg Kadok

Afslagsymbool.svg Ketereh

Afslagsymbool.svg Kok Lanas

Afslagsymbool.svg Bukit Tiu

Afslagsymbool.svg Keroh

Afslagsymbool.svg Dusun Damar

De Kota Bharu - Kuala Krai Expressway (Maleisisch: Lebuhraya Kota Bharu-Kuala Krai) is een expressway in Maleisië, gelegen in het noorden van het land. De autosnelweg vormt een 73 kilometer lange noord-zuidverbinding tussen Kota Bharu en Kuala Krai.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint aan de zuidkant van de stad Kota Bharu en voert zuidwaarts met 2x2 rijstroken. De snelweg voert eerst door de kustvlakte, daarna door een vallei met meer bebossing en lage bergen. De snelweg eindigt bij Kuala Krai.

Geschiedenis

De snelweg was vanaf de jaren '80 gepland, oorspronkelijk als een national expressway met een E-nummer. Later werd dit een project van de staat Kelantan. Het is feitelijk het noordelijkste deel van de Central Spine Road. Het was de eerste autosnelweg in Maleisië die door een deelstaat is aangelegd.

De noordelijke helft is in drie fases aangelegd. Op 20 augustus 2018 opende de noordelijkste 7 kilometer tussen Kota Bharu en Kadok.[1] Op 9 augustus 2019 opende nog eens 7 kilometer tussen Kadok en Ketereh.[2] Vermoedelijk in 2020 is het deel tussen Ketereh en Kok Lanas geopend. De snelweg is daarna een onderdeel van de Central Spine Road geworden.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Kota Bharu Kadok 7 km 20-08-2018
Kadok Ketereh 7 km 09-08-2019
Ketereh Kok Lanas 7 km 00-00-2020

Referenties