Kovin Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ковински мост
Overspant Donau
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.435 meter
Hoofdoverspanning ~170 meter
Hoogte brugdek 8,4 meter
Openstelling 26-11-1976
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Kovin Bridge (Servisch: Ковински мост) of Smederovo-Kovin Bridge (мост Смедерево-Ковин), is een kokerbrug in Servië, gelegen over de Donau bij Smederovo.

Kenmkerken

De Kovin Bridge is een stalen kokerbrug van 1.435 meter lengte. De brug heeft 20 overspanningen, waarvan de grootste circa 170 meter bedraagt. De brug is 12 meter breed en heeft één rijbaan met twee rijstroken van de hoofdweg IB-14. De brug verbindt Smederovo met Kovin. Het is de meest oostelijke brug over de Donau in Servië, voor de stuwdammen van de Iron Gate. Het is ook de enige brug stroomafwaarts van de regio Belgrado, waardoor de brug grote betekenis heeft voor de regionale bereikbaarheid.

Geschiedenis

Reeds in 1902 werden plannen gemaakt voor een brug over de Donau bij Smederovo. Een brug op deze locatie was uitdagend vanwege de grote breedte van de rivier. De Eerste Wereldoorlog vertraagde de plannen echter. In 1917 werd opnieuw een plan gemaakt voor de brug, maar ook dit kwam niet van de grond. Er werden caissons gebouwd voor de pijlers, maar vanwege een tekort aan financiën kon het project niet uitgevoerd worden.

In 1968 werden opnieuw plannen gemaakt voor een brugverbinding. De technieken waren inmiddels dermate gevorderd dat een lange koker van dit kaliber mogelijk was. De bouw werd gegund aan het Joegoslavische bouwbedrijf Mostogradnja en begon in 1973. De brug is na ruim drie jaar bouwtijd op 26 november 1976 geopend.

De brug werd op 15 april 1999 door de NAVO gebombardeerd, waarbij een overspanning instortte. De brug is vervolgens in hoog tempo hersteld en kon op 23 december 1999 weer vrijgegeven worden voor het verkeer.[1] Het herstel bleek echter niet voor lange termijn de draagkracht van de brug voor vrachtverkeer te kunnen waarborgen, daardoor is in 2006 een grote renovatie van de brug uitgevoerd.[2]

De brug heeft nooit een officiële naam gekregen en wordt de Kovin Bridge (Ковински мост) of Smederovo-Kovin Bridge (мост Смедерево-Ковин) genoemd.

Zie ook

Referenties