Kraftfahrstraße

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kraftfahrstrasse)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Kraftfahrstraßesymbool.

Een Kraftfahrstraße is een type weg voor snelverkeer in Duitsland. Het is enigszins vergelijkbaar met een autoweg. Alleen voertuigen die een snelheid van tenminste 60 km/uur kunnen bereiken mogen van deze wegen gebruikmaken.

Toepassing

Een Kraftfahrstraße is niet volledig vergelijkbaar met een Autostrasse of Schnellstraße in andere landen. Het is bedoeld om wegen voor snelverkeer aan te geven, maar garandeert niet een bepaald minimumontwerp. Anderzijds zijn niet alle wegen die de functie van een expresweg vervullen aangemerkt als een Kraftfahrstraße, bijvoorbeeld op bepaalde bruggen waar langzaam verkeer zoals tractors kortstondig gebruik mag maken van een dergelijke route bij gebrek aan redelijke alternatieven.

Er is geen aparte maximumsnelheid vastgesteld voor Kraftfahrstraßen. De gebruikelijke maximumsnelheden voor binnen- en buiten de kom gelden op een Kraftfahrstraße. Daarbij moet opgemerkt worden dat bij Kraftfahrstraßen binnen de bebouwde kom weliswaar een toelatingseis geldt dat voertuigen ten minste 60 km/uur kunnen bereiken, maar dat de maximumsnelheid - indien niet anders aangegeven - gewoon 50 km/uur bedraagt.

Op Kraftfahrstraßen die Autobahnähnlich zijn uitgebouwd geldt enkel een adviessnelheid van 130 km/uur. Hierdoor kan het voorkomen dat niet-Autobahnen toch geen maximumsnelheid kennen.

In tegenstelling tot Autobahnen en Autobahnähnliche Straßen kunnen Kraftfahrstraßen gelijkvloerse kruispunten hebben, alhoewel er in de regel minder van zijn dan op gewone hoofdwegen. Stoppen en keren is niet toegestaan op een Kraftfahrstraße en voetgangers mogen de weg alleen op daarvoor aangewezen plaatsen oversteken, maar verder niet betreden.