Krapina-Zagorje

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Krapina-Zagorje.png
Krapina-Zagorje.png
Hoofdstad Krapina
Grootste stad Krapina
Oppervlakte 1.229 km²
Inwonertal 132.892 (2011)
Lengte snelwegennet 38 km
Eerste snelweg 1991
Afkorting

De provincie Krapina-Zagorje (Kroatisch: Krapinsko-Zagorska Županija) is gelegen in het uiterste noordwesten van Kroatië .

Inleiding

De naam is afgeleid van de regio Zagorje en de grootste stad Krapina – tevens hoofdstad, welke in het noordwesten van de županija ligt. In het westen heeft Krapina een lange grens met buurland Slovenië, verder grenst Krapina-Zagorje aan Varaždin in het oosten en noordoosten, en in het zuiden aan zowel de stad Zagreb als de provincie Zagreb.

De grens met Slovenië wordt gevormd door de rivier Sutla. Van noordoost naar zuidwest stroomt de rivier de Krapina die overigens niet bij de stad Krapina komt. Dat is het riviertje Krapinica die van noord naar zuid stroomt en pas bij Zabok de Krapina ontmoet.

In het noordoosten ligt het vrij beboste gebergte Ivanščica. In het zuiden ligt het eveneens beboste Medvenicagebergte. De rest van de županija bestaat uit heuvels en lagere bergen. Het westen kent geen grote plaatsen.

Wegennet

Er lopen twee hoofdassen door de županija die de loop van de riviertjes Krapina en Krapinica volgen, de doorgaande wegen volgen die ook. Door dat er weinig vlakke gebieden zijn, zijn de meeste wegen vrij bochtig.

Autoceste

De A2 vormt de enige autocesta van deze županija en vormt de verbinding tussen Slovenië en Zagreb. De A2 is hier een tolweg met 2x2-profiel en kent slechts enkele afritten. Het eerste stuk ten zuiden van Zabok is in 1991 opengesteld, de rest in de tweede helft van de jaren 90 of begin jaren 00. Deze weg sluit in Slovenië (nog) niet aan op de A4 maar is desondanks wel een weg van internationaal belang omdat men noordelijker naar Oostenrijk of Hongarije kan rijden.

Hoofdwegennet

Naast de A2 lopen er nog diverse državne ceste door de županija. De D1 loopt van noord naar zuid parallel aan de A2 en is daarmee een langzamer maar tolvrij alternatief voor de A2. De D35 verbindt het midden van de županija met de stad Varaždin in de gelijknamige naburige županija.

De D24 loopt in het dal van de rivier Krapina van zuidwest naar noordoost. Samen met een deel van de noord-zuidlopende D29 kan deze weg feitelijk gezien worden als de noordelijke randweg van de verderweg gelegen hoofdstad Zagreb: Door het Medvenicagebergte is dit namelijk de meest zuidelijke mogelijkheid om om Zagreb heen te rijden. Voor het doorgaand verkeer is het echter geen serieuze alternatieve route, daarvoor ligt de weg te ver van de stad af. Vanaf de A2 en D1 lopen nog enkele državne ceste westwaarts naar de grens met Slovenië.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar