Kresna Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
тунел Кресна
Kruist Kresna Gorge
Lengte 15.500 meter
Openstelling nvt
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Kresna Tunnel of Kresna Gorge Tunnel (Bulgaars: тунел в Кресненското дефиле) was een geplande tunnel in Bulgarije. De 15,5 kilometer lange tunnel was onderdeel van de A3 van Sofia naar Thessaloniki. Het plan is inmiddels afgeblazen.

Kenmerken

De Kresna Tunnel zou een 15,5 kilometer lange tweebuizige tunnel zijn die de Kresna Gorge in het zuidwesten van Bulgarije bypasst. De tunnel, die veruit de langste in Zuidoost-Europa zal zijn, is onderdeel van de A5 van Sofia naar de grens met Griekenland bij Kulata. De tunnel is onderdeel van lot 3.2 van de A3 tussen Blagoevgrad en Sandanski die 20 kilometer lang is. Het noordelijke portaal van de tunnel komt bij Krupnik, het zuidelijke portaal bij Kresna.

Toekomst

De huidige I/1 door de Kresna Gorge is te bochtig om op te waarderen, en het aanleggen van een viaductsnelweg door de kloof zou een te grote impact op het milieu betekenen. Daarom was een tunnel door de westkant van de kloof gepland. Het was gepland om de aanbesteding van de tunnel in 2015 te beginnen.[1] In maart 2015 is echter gekozen niet één lange, maar meerdere korte tunnels aan te leggen.[2]

Referenties