Kreuz Jackerath
![]() | |
---|---|
Jackerath | |
![]() | |
Kruisende wegen | ![]() ![]() |
Type | klavermolen |
Opengesteld | 1981 / 2018 |
Het Kreuz Jackerath is een knooppunt in Duitsland, gelegen ten zuiden van Mönchengladbach in de staat Nordrhein-Westfalen. Hier kruist de A44 de A61.
Naamgeving
Het knooppunt is genoemd naar het kleine dorp Jackerath dat ten westen van het knooppunt ligt.
Configuratie
Het Dreieck en Kreuz Jackerath heeft in de loop der jaren verschillende configuraties gehad en heeft op twee verschillende locaties gelegen.
Kreuz Jackerath: 2018 - heden
Het huidige Kreuz Jackerath is een klaverturbine, waarbij de A44 met een viaduct over de A61 gaat. De enige gestroomlijnde verbinding is een zeer lange boog voor verkeer vanaf Mönchengladbach / Düsseldorf naar Koblenz. Deze bocht is één van de langste van alle knooppunten van Duitsland, het verkeer draait meer dan 180 graden om de A61 richting Koblenz op te rijden. De overige afslaande verbindingen zijn betrekkelijk krappe lusjes. Het knooppunt ligt in agrarisch gebied met weilanden, windturbines en naar het noorden Tagebau Garzweiler. Het knooppunt ligt circa 115 meter boven zeeniveau.
Dreieck Jackerath: 2005-2018
Het Dreieck Jackerath van de periode 2005-2018 was een incomplete klavermolen, een vrij zeldzaam knooppunttype. De A61 vormde de doorgaande verbinding, met 2x3 rijstroken ten noorden van het knooppunt en 2x2 rijstroken ten zuiden van het knooppunt. De verbindingen van Mönchengladbach naar Aachen en vice versa waren tweestrooks. De A44 telde 2x2 rijstroken ten zuiden van het knooppunt. Ten noorden van het knooppunt was een korte parallelstructuur langs de A61 vanwege de nabijgelegen aansluiting Jackerath.
Kreuz Jackerath: tot 2005
Het oorspronkelijke Kreuz Jackerath was een klassieke klavermolen, een zeldzaam knooppunttype dat in Europa maar een handjevol keer gebouwd is. De configuratie was vergelijkbaar met die van het Kreuz Breitscheid. Het knooppunt was gebouwd voor doorstroming, de drukke afslaande verbindingen hadden allemaal vloeiende bogen, echter allemaal met 1 rijstrook. Slechts twee verbindingen verliepen via lussen, namelijk van Mönchengladbach (A61) richting Düsseldorf (A44) en van Koblenz (A61) richting Aachen (A44). Zowel de A44 als de A61 telden 2x2 rijstroken. Het centrale kunstwerk was een hele serie bruggen van de A61 en verbindingswegen over de A44, met in totaal 6 aparte bruggen over de A44. Het oorspronkelijke Kreuz Jackerath lag 2 kilometer noordelijker aan de A61 dan het huidige knooppunt.
Geschiedenis
In de jaren '60 is de Schnellverkehrsstraße tussen Aachen en Neuss ontwikkeld, dit werden de latere A44 en A46. Dit was oorspronkelijk genummerd als een onderdeel van de B1, later administratief de A201 en vanaf 1975 als de A44 bewegwijzerd. In 1981 opende de A61 tussen Borschemich en het Kreuz Jackerath, wat in 1983 verder is verlengd naar Bergheim. Vanaf dat moment was er sprake van een knooppunt. De A61 was hiermee relatief laat voltooid.
Tagebau Garzweiler is een grote open bruinkoolmijn waar al sinds de jaren '40 bruinkool gewonnen wordt. In de late jaren '80 is de mijn tot megalomane proporties vergroot. De mijn strekte zich uiteindelijk over een lengte van 17 kilometer van noord naar zuid, tussen de A540 en A61. De mijn is in de decennia daarna geleidelijk westwaarts uitgebreid. Het land wordt hierbij honderden meters diep afgegraven. Naast dorpen en lokale wegen moest uiteindelijk de A44 ten noorden van het Kreuz Jackerath gesloopt worden om plaats te maken voor de uitbreiding van Tagebau Garzweiler.
In 2005 is de A44 gesloten, als alternatief is de A61 tussen het Kreuz Wanlo en het Kreuz Jackerath naar 2x3 rijstroken verbreed om het verkeer op te vangen. De mijn breidde zich daarna verder westwaarts uit en bereikte vanaf 2016 de A61. De A61 is uiteindelijk ook afgegraven, daartoe is de A44 weer herbouwd, men noemt dit de "A44n".[1] De aanleg van de nieuwe A44 begon op 30 mei 2012.[2] Op 1 juli 2018 werd het verkeer van Koblenz naar Venlo over de nieuwe A44 geleid, op 1 september 2018 volgde het verkeer van Venlo naar Koblenz.[3]
Het Kreuz Jackerath is hierbij ongeveer 2 kilometer zuidwaarts verplaatst langs de A61. De A44 is daardoor niet op het oorspronkelijke tracé herbouwd, maar is ten zuidwesten van het Kreuz Jackerath zo'n 3 kilometer in het vrije veld gebouwd voordat de oorspronkelijke route naar Aachen bereikt wordt. Het nieuwe Kreuz Jackerath is gebouwd om doorgaand verkeer van de A61 te stroomlijnen, met een lange verbindingsboog vanaf de A44-noord naar de A61-zuid. Dit is één van de langste verbindingsbogen in Duitsland met een lengte van circa 1,3 kilometer. Met de openstelling van de A44 ten noorden van het knooppunt was weer sprake van een Autobahnkreuz en niet meer een Autobahndreieck.