Kreuz Limmattal

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kreuz Limattal)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Limmattal
Kruisende wegen
Type sterturbine
Opengesteld 21-06-1985

Het Kreuz Limmattal, ook wel het Limmattaler Kreuz is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in de stad Zürich in het gelijknamige kanton. Hier komen de A1, A1H, A3 en A4 samen en het is derhalve één van de meest belangrijke knooppunten van het land.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het dal waar het in ligt, het Limmattal van de rivier de Limmat, die ten zuiden van het knooppunt langs stroomt.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een sterturbine, een relatief ongebruikelijk knooppunttype, met directe verbindingsbogen. De relatie Bern - Zürich (A1/A3-A1H) vormt de doorgaande verbinding en telt 2x3 rijstroken. De A1 en A4 zijn dubbelgenummerd, waarbij de A1 afslaat en er richting noorden een dubbelnummering van A1/A4 is. De A3 en A4 zijn naar het zuiden toe dubbelgenummerd. Naar het noorden liggen 2x2 rijstroken die door de Gubristtunnel gaan. Naar het zuiden liggen 2+3 rijstroken op de A3/A4. Het knooppunt is gelegen in een dichtbevolkt dal, met voornamelijk voorsteden van Zürich. Het knooppunt ligt op circa 400 meter boven zeeniveau en de directe omgeving is vlak. Naar het noorden ligt een 600 meter hoge heuvelrug.

Geschiedenis

In 1971 opende de A1 vanaf Neuenhof tot het centrum van Zürich voor het verkeer. Pas later openden aansluitende delen. In 1985 opende de noordring van Zürich, waarmee er sprake was van een gedeeltelijk knooppunt. In 1987 opende de A3/A4 voor een kort stukje langs de westkant van Zürich voor het verkeer, waarmee het knooppunt compleet was. Pas sinds 2009 wordt de A3 rond Zürich door doorgaand verkeer gebruikt met de openstelling van de Westumfahrung.

Toekomst

De Gubristtunnel direct ten noorden van het knooppunt krijgt een extra tunnelbuis, zodat het aantal rijstroken kan toenemen van 4 naar 7. Dit moet de A1/A4 ontlasten ten noorden van Zürich.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 124.000 voertuigen over de A1/A3 ten westen van het knooppunt en 107.100 voertuigen op de A1/A4 ten noorden van het knooppunt. De A1H telt 40.100 voertuigen per etmaal en de A3/A4 ten zuiden van het knooppunt verwerkt 84.600 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West