Kreuz Minden

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Minden
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 197x

Het Kreuz Minden is een onofficiële naam voor een knooppunt in Duitsland, gelegen in de staat Nordrhein-Westfalen. Hier kruisen de Autobahnähnliche B61 en B65.

Naamgeving

Formeel heeft het knooppunt geen naam. De stad Minden ligt nabij het knooppunt. Het knooppunt is bewegwijzerd als een afslag naar Minden en Porta Westfalica.

Configuratie

Het knooppunt is uitgevoerd als een standaard klaverblad met rangeerbanen langs alle richtingen. De B61 gaat met 2x2 rijstroken onder de B65 door, die ook 2x2 rijstroken telt. Oostelijk van het knooppunt is een brug over de Weser, ten zuiden van het knooppunt ligt de Weserauentunnel. Ten westen van het knooppunt loopt de B65 abrupt dood, ook de B61 ten noorden van het knooppunt eindigt snel op een kruispunt in Minden.

Geschiedenis

Onduidelijk is welke Autobahnen hier oorspronkelijk hadden moeten kruisen. De A5 zou westelijk van Minden langs lopen, en oost-west is er nabij al de A2. Het knooppunt is circa midden jaren '70 opengesteld voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 20.400 voertuigen ten noorden en 21.800 voertuigen ten zuiden van het knooppunt over de B61. De B65 verwerkte 15.700 voertuigen ten westen en 21.100 voertuigen ten oosten van het knooppunt.

Referenties