Krim

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Crimea.svg
Крым
Krim.png
Hoofdstad Simferopol
Oppervlakte 26.964 km²
Inwonertal 2.352.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RUS/UA

De Krim is een niet-erkende republiek in Europa, internationaal gezien als onderdeel van Oekraïne, maar sinds 2014 geannexeerd als republiek van Rusland. De Krim telt ruim 2,3 miljoen inwoners en is in oppervlakte vergelijkbaar met België. De hoofdstad is Simferopol, de grootste stad is Sevastopol.

Inleiding

De Krim scheidde zich op 11 maart 2014 eenzijdig af van Oekraïne en heeft zich, bij referendum van 16 maart 2014, aangesloten bij Rusland. De Krim bestaat uit de voormalige autonome republiek Krim en de stad Sevastopol. Beide delen samen omvatten het schiereiland de Krim dat het zuidelijkste deel van Oekraïne is.

Het schiereiland is via smalle landtongen met Oekraïne verbonden. Het noorden en het binnenland van de Krim is vlak tot glooiend met agrarische velden, hier is ook de hoofdstad Simferopol gelegen. Het zuiden is bergachtig en kent stranden. Grotere steden op de Krim zijn Sevastopol, Simferopol, Yalta, Feodosiya en Krasnoperekopsk. Het schiereiland steekt de Zwarte Zee in, en naar het noordoosten ligt de Zee van Azov. De straat van Kerch scheidt de Krim van Rusland. Op 16 mei 2018 opende de Kerch Strait Bridge voor het verkeer.

Wegennet

Het wegennet bestaat uit Oekraïense hoofdwegen. De belangrijkste hiervan is de M18 die Yalta en Simferopol met Melitopol en Kharkiv verbindt. De M17 vormt een diagonale verbinding vanaf Kherson naar Kerch. De N19 verloopt langs de zuidkust van Yalta naar Sevastopol. De N06 vormt een directe verbinding tussen Simferopol en Sevastopol. De N05 verbindt Simferopol met Krasnoperekopsk. Daarnaast zijn er regionale wegen en territoriale wegen van het Oekraïense wegennet.

Er zijn drie wegen van de Krim naar de rest van Europa, namelijk de M17 en M18 naar Oekraïne en de A290 via de Kerch Strait Bridge naar de rest van Rusland. In 2018-2019 zijn grote delen van de weg 'Tavrida' aangelegd tussen Simferopol en Kerch, waarvan delen op een nieuw tracé zijn aangelegd, met name tussen Belogorsk en Feodosiya.

Wegnummering

Naar verluidt heeft Rusland federale wegnummers aan routes op de Krim toegekend;

  • A15: Krasnoperekopsk - Simferopol
  • A16: Simferopol - Sevastopol
  • A17: Kerch - Yalta
  • A18: A17 - Armyansk (grens Oekraïne)
  • A19: Yalta - Sevastopol
  • A20: A17 - Dzhankoy (grens Oekraïne)

Kaartendienst Yandex geeft echter andere, gecodeerde wegnummers aan;

  • 35A-001: Kerch - Feodosiya - Dhzahnkoy - Armyansk (grens Oekraïne)
  • 35A-002: Yalta - Alushta - Simferopol - Dzhankoy - Medvedevka (grens Oekraïne)
  • 35R-001: Sevastopol - Simferopol

Referenties