Krimbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Керченский мост

Крымский мост

Overspant Kerch Strait
Rijstroken 2x2
Totale lengte 16.900 meter
Hoofdoverspanning 227 meter
Hoogte brugdek 35 meter
Openstelling 16-05-2018
Verkeersintensiteit 15.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Krimbrug (Russisch: Крымский мост), ook wel bekend als de Kerch Strait Bridge (Russisch: Мост через Керченский пролив of Керченский мост), brug over de Straat van Kerch is een brug in Rusland. De brug verbindt de Krim met het Krasnodar Krai en is onderdeel van de A290. De verbinding bestaat feitelijk uit twee naast elkaar gelegen bruggen, een wegbrug en een spoorbrug. De wegbrug heeft een lengte van 16.900 meter, de spoorbrug een lengte van circa 18.100 meter. Op beide vlakken betreft dit de langste brug van Europa.

Kenmerken

De brugverbinding overspant de Straat van Kerch (Керч / Kerč / Kertsj) ten zuiden van de stad Kerch die op de Krim gelegen is, en maakt gebruik van de Tuzla Spit en Tuzla Island, die de totale lengte over zee verkort, maar de brug komt op Tuzla Island niet op maaiveld. De brugverbinding is maximaal 19 kilometer lang van oever tot oever, met een boogbrug als hoofdoverspanning van 227 meter. Het grootste deel van de brugverbinding is een stalen liggerbrug met een stalen orthotroop brugdek. De brug is een gecombineerde weg- en spoorbrug en bestaat feitelijk uit twee bruggen naast elkaar. De boogbrug heeft een doorvaarthoogte van 35 meter. De brug telt 2x2 rijstroken met een maximumsnelheid van 120 km/h. De brug ligt op circa 12 kilometer afstand van de veerdienst. Over de brug loopt de A290, voorheen de M25. De brug heeft de wegcategorie IB.[1]

Brug of tunnel

Uit kostenoogpunt is gekozen voor een brugverbinding. De Straat van Kerch en de Azovzee zijn ondiep en weinig geschikt voor grote zeeschepen. Mede daardoor was geen erg grote doorvaarthoogte benodigd, de vaste brug heeft een doorvaarthoogte van slechts 35 meter, wat lager is dan veel andere grote bruggen over zee elders in Europa.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Er werd van oudsher al gestudeerd naar een vaste oeververbinding over de Straat van Kerch. Het water ter plaatse is ondiep, met een beperkte vaargeul. In de jaren '30 was de Sovjetunie van plan om een spoorbrug op deze locatie aan te leggen. De brug werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Albert Speer bedacht om de Duitse invasie van de Kaukasus te versnellen. Op 7 maart 1943 gaf Hitler het bevel om de brug binnen 6 maanden aan te leggen. Later dat jaar werd het Duitse leger teruggedreven door het Rode Leger, destijds was de brug voor ongeveer een derde voltooid. De brug is het jaar erna door het Rode Leger gebouwd door materiaal dat door de Wehrmacht was achtergelaten. De brug opende in de zomer van 1944 voor het verkeer, maar werd de winter erna door drijfijs verwoest.

Bouw van de Krimbrug

Na 1944 bleven plannen voor een brugverbinding regelmatig de kop opsteken. Het idee werd na het uiteenvallen van de Sovjetunie weer actueel, maar Rusland en Oekraïne konden het niet eens worden over de brug. Met name vanaf 2010 werd het plan concreter, de kosten werden destijds geschat door de Oekraïense overheid op $ 1,5 - 3 miljard. In februari 2014 kreeg de Russische wegbeheerder Avtodor de opdracht om een verkenning uit te voeren. Na de Krimcrisis en de annexatie van de Krim door Rusland in maart 2014 werd het project versneld, aangezien de Krim niet verbonden was met de rest van Rusland. Men was afhankelijk van de veerdienst of een reis door Oekraïne. Dit was gezien de oorlog in Oekraïne geen realistische route. Op 1 oktober 2014 trok de Oekraïense overheid zich terug uit het project, maar de Krim stond destijds al onder Russisch bestuur, de terugtrekking van Oekraïne was daarom vooral symbolisch.

De kosten van de brug zijn geschat op 228 miljard roebels (€ 3 miljard). In mei 2015 begonnen voorbereidende werkzaamheden, in de tweede helft van 2015 is een hulpbrug aangelegd die gebruikt gaat worden voor de aanleg van de brug. De inauguratie van de brug volgde op 15 mei 2018.[2] De brug opende op 16 mei 2018 voor het verkeer.[3][4] Daarna is de spoorbrug afgebouwd, die op 23 december 2019 werd geopend.[5]

Schade in 2022 & 2023

Tijdens de Russische invasie in Oekraïne in 2022 speelde de Krimbrug een belangrijke rol voor de Russische aanvoerlijnen. De Krimbrug lag echter buiten bereik van Oekraïense wapens, op minstens 250 kilometer van de frontlinie. Op 8 oktober 2022 ontplofte een brandstoftrein op de spoorbrug, mogelijk door een bom op de wegbrug,[6] op dat moment stortten drie segmenten van de wegbrug in zee, op de rijbaan richting de Krim. De brughelft richting Rusland raakte beschadigd maar stortte niet in.[7] De spoorbrug had ernstige brandschade, desondanks reed dezelfde avond nog een trein over de brug.[8] Daarna is de brug wel buiten gebruik gesteld en hersteld. De wegbrug heropende op 23 februari 2023 en de spoorbrug op 5 mei 2023.[9]

Op 17 juli 2023 was er opnieuw een explosie op de wegbrug, waardoor tenminste één overspanning instortte.[10] De brug is vervolgens hersteld en was op 14 oktober 2023 weer met 2x2 rijstroken in gebruik.

Verkeersintensiteiten

In juni 2018 maakten gemiddeld 15.300 voertuigen per dag van de brug gebruik.[11]

Referenties