Kronoberg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kronoberg COA.png
Kronoberg map.png
Hoofdstad Växjö
Grootste stad Växjö
Oppervlakte 8.466 km²
Inwonertal 184.000
Lengte snelwegennet 81 km
Eerste snelweg 1993
Afkorting

Kronoberg is een län (provincie) in Zweden, gelegen in Zuid-Zweden. De provincie telt ruim 180.000 inwoners en is een middelgrote provincie voor regionale begrippen.

Inleiding

Kronoberg is de zuidelijkste provincie van Zweden die niet aan zee is gelegen. Het grenst kloksgewijs aan Jönköping, Kalmar, Blekinge, Skåne en Halland. Kronoberg meet ongeveer 155 kilometer van west naar oost en 100 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad en grootste stad Växjö ligt in het oosten van de provincie. De provincie heeft weinig andere plaatsen van belang, in het westen speelt Ljungby een regionale rol.

De provincie Kronoberg is vrijwel overal dicht bebost, de provincie heeft geen streken die meer open zijn. De provincie kent ook veel meren, de meeste grotere meren ten zuiden van Jönköping zijn in Kronoberg gelegen. De provincie is glooiend tot licht heuvelachtig, maar door de dichte bebossing is er weinig uitzicht en afwisseling.

Wegennet

De E4 doorkruist het westen van Kronoberg van noord naar zuid en is de belangrijkste weg naar Stockholm. De weg is deels een motorväg en heeft deels 2+1 rijstroken. Het grootste knooppunt van riksvägar is echter de stad Växjö, waar diverse rijkswegen samenkomen. De RV 23 vormt de tweede noord-zuidroute van de provincie en verloopt via Växjö. De RV 25 doorkruist Kronoberg van west naar oost. De RV 27 vormt een diagonale noord-zuidverbinding. De RV 30 vormt een groot deel van de verbinding van Växjö naar Jönköping. De RV 31 doorkruist het uiterste oosten van Kronoberg. De RV 37 verloopt vanaf Växjö naar Oskarshamn.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland