Kroonprinses Mary-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kronprinsesse Marys Bro
Overspant Roskildefjord
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.300 meter
Hoofdoverspanning 58 meter
Hoogte brugdek 25 meter
Openstelling 28-09-2019
Verkeersintensiteit 9.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kroonprinses Mary-brug (Deens: Kronprinsesse Marys Bro) is een kokerbrug in Denemarken, gelegen over het Roskildefjord bij Frederikssund. De brug is 1,3 kilometer lang.

Kenmerken

De brug is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 1.300 meter en hoofdoverspanningen van 58 meter lengte. De brug heeft daarbij een veelvoud aan relatief korte overspanningen. De brug is een vaste brug, met een vrije doorvaarthoogte van 25 meter. Over de brug verloopt een motortrafikvej met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 90 km/h.

De brug ligt iets ten zuiden van de stad Frederikssund en maakt gebruikt van een landtong om de afstand over het Roskildefjord te verkorten. De autoweg verloopt door het dorp Tørslev, voor de bouw van de brug was altijd een tracé vrijgehouden. De brug is een onderdeel van de omgelegde primærrute 53, maar sluit ook aan op de primærrute 17, de weg van Frederikssund naar København. De brug is tolvrij.

Naamgeving

Op 20 november 2015 is de naam van de brug na een wedstrijd bekend gemaakt, de Kronprinsesse Marys Bro.[1] De brug is vernoemd naar kroonprinses Mary van Denemarken (1972). Mary Elizabeth Donaldson komt uit Australië en trouwde in 2004 met kroonprins Frederik.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er slechts één brug over het Roskildefjord, de Kronprins Frederiks Bro. Deze brug opende op 30 oktober 1935 voor het verkeer, alhoewel er al sinds 1868 een brugverbinding bij Frederikssund was. Er was tussen 1928 en 1936 ook een spoorbrug in gebruik bij Frederikssund. De brugdelen zijn daarna gebruikt voor de spoorbrug over het Limfjord bij Aalborg. De spoorlijn bleek onrendabel. Het tracé van de oude spoorlijn is nog te herkennen op satellietbeelden.

De brug is onderdeel van een plan voor een 9,5 kilometer lange motortrafikvej langs de zuidkant van Frederikssund, zodat verkeer tussen de west- en oostkant van het Roskildefjord niet meer door het stadje Frederikssund hoefde te rijden. De Kronprins Frederiks Bro was overbelast met 22.000 voertuigen per dag en frequente brugopeningen voor de scheepvaart.

In de jaren '90 ontstonden er ideeën voor een nieuwe brug bij Frederikssund. In eerste instantie waren er drie opties, een nieuwe brug dicht bij de bestaande brug, die in Frederikssund uitkomt, een nieuwe brug zuidelijk van Frederikssund en een 1.590 meter lange tunnel ten zuiden van Frederikssund. Uiteindelijk is gekozen voor een nieuwe brug ten zuiden van Frederikssund. In oktober 2006 werd besloten de brugverbinding aan te gaan leggen. Daarna zijn milieustudies uitgevoerd. In 2010 is het definitieve milieubesluit genomen, maar de aanleg startte nog niet direct omdat de linkse regering van Helle Thorning-Schmidt het project niet in gang heeft gezet. Nadat in 2015 een rechtse regering is gekozen, kon de aanleg beginnen.

Op 27 november 2015 is een publieke concessionair opgericht die de brug gaat financieren en aanleggen.[2] De bouw van de brug startte op 25 april 2016[3] alhoewel het contract voor de eigenlijke hoofdbrug wat later getekend is, op 4 oktober 2016.[4] Op 5 september 2017 begon de bouw van de brugpijlers in het water.[5] De nieuwe verbinding is op 28 september 2019 opengesteld.[6][7] De bouw kostte circa 2 miljard kronen (€ 270 miljoen).

Tolheffing 2019-2021

De brug was vanaf openstelling in 2019 tot en met 1 januari 2022 een tolweg met elektronische tolheffing. Er waren geen tolpoorten, het was niet mogelijk om met contant of credit cards ter plekke te betalen. Bij openstelling bedroeg de tol 14 DKK voor personenauto's en 41 DKK voor vrachtauto's. De tolheffing werkte met kentekenherkenning of een optionele transponder. Men kon via internet een kenteken aan een credit card koppelen. Het was ook mogelijk om voor een éénmalige passage achteraf te betalen. Ook waren transponders van tolmaatschappijen in de regio te gebruiken, zoals die van de Grote Beltbrug, Øresundbrug of het Noorse AutoPASS. Indien men niet betaalde kreeg men de rekening met een toeslag thuisgestuurd. Per 1 januari 2022 werd de brug echter tolvrij.[8] De Deense regering heeft op dat moment de resterende 1,1 miljard DKK afgelost.

Verkeersintensiteit

In 2022 reden dagelijks 9.000 voertuigen over de brug. De verwachte verkeersintensiteit na openstelling was 19.800 voertuigen per dag in het scenario zonder tolheffing en 14.700 voertuigen met tolheffing.[9]

Referenties

Grote oeververbindingen in Denemarken

FarøbruggenFehmarnbelttunnelGrote BeltbrugGuldborgsundtunnelHelsingørbrugKattegatbrugKleine BeltbrugKronprinsesse Marys BroLimfjordtunnelØresundbrugOude Kleine BeltbrugRostock-GedserbrugStorstrømbrugTweede Kleine Beltbrug