Krossnessundbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krossnessundbrua
Fylkesvei 564.svg
Krossnessundbrua.jpg
Overspant Krossnessund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 392 meter
Hoofdoverspanning 175 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1977
Verkeersintensiteit 7.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Krossnessundbrug (Noors: Krossnessundbrua) is een kokerbrug in Noorwegen, gelegen ten noorden van Bergen in Hordaland.

Kenmerken

De Krossnessundbrug is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 392 meter en een hoofdoverspanning van 175 meter. Weinig andere dimensies van de brug zijn bekend, de brug heeft een brede rijbaan met twee gemarkeerde rijstroken en een aparte voorziening voor voetgangers en fietsers aan de noordzijde. De brug is onderdeel van de fylkesvei 564. De brug verbindt de eilanden Flatøy en Holsnøy. Het is één van drie bruggen dicht bij elkaar, de brug sluit bijna direct aan op de Nordhordlandbrug en ligt nabij de Hagelsundbrug. De Krossnessundbrug is tolvrij.

Geschiedenis

De planning voor een serie bruggen ten noorden van Bergen begon in de jaren '60. De Krossnessundbrug was de eerste van de drie grote bruggen ten noorden van Bergen en is in 1977 geopend voor het verkeer.[1] In de eerste paar jaar werd er weinig van de brug gebruik gemaakt, maar dat veranderde toen in 1982 de Hagelsundbrug opende, waarmee de brug op de E39 richting noorden werd aangesloten. Vervolgens opende in 1994 de Nordhordlandbrug, waarna ook de E39 richting Bergen bereikbaar was. De brug is de enige ontsluiting naar het eiland Holsnøy.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 7.800 voertuigen van de brug gebruik.[2]

Referenties