Kruiswaterbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruiswaterbrug
NLA007.svg
Blank.png
Overspant Kruiswater
Rijstroken 2x2
Totale lengte 13 meter
Hoofdoverspanning 13 meter
Hoogte brugdek 2,8 meter
Openstelling 1940 (1972 huidige)
Verkeersintensiteit 27.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kruiswaterbrug of Krúswetterbrêge in het Fries is een basculebrug in de rijksweg en snelweg A7 ter hoogte van Bolsward. De brug overspant het Kruiswater, een verbinding tussen de Bolswardervaart, Snekervaart en Workumertrekvaart.

Kenmerken

De brug is een basculebrug en bestaat in feite uit twee losse bruggen, omdat de rijbanen van de A7 ter plaatse uit elkaar liggen. De brug bevindt zich direct ten oosten van de aansluiting Bolsward. De doorvaarthoogte in gesloten toestand bedraagt circa 2,8 meter. De brug wordt behalve op zon- en feestdagen dagelijks bediend tussen 9.00 uur en 19.00 uur. In de zomermaanden tot 20.00 uur. In de periode 1 november t/m 31 maart vindt bediening alleen op afspraak plaats.

Geschiedenis

Rijksweg 7, destijds rijksweg 43, kwam ter hoogte van Bolsward in 1940 gereed met één rijbaan, de huidige noordelijke rijbaan met de brug die nog steeds in gebruik is. Deze wijkt af van de later gebouwde brug voor de zuidelijke rijbaan, te zien aan de ontbrekende vluchtstrook. De ombouw naar snelweg kwam gereed in 1972 waarbij ook de brug zijn huidige vorm kreeg. In 2010 is de verkeersregelinstallatie gemoderniseerd met nieuwe ledwaarschuwingslampen.

De brug verkeerde in slechte toestand, met name de brugklep in de noordelijke rijbaan. Deze is in 2013-2014 vervangen.[1] Verder is de bedieningsinstallatie gemoderniseerd. Tevens zijn maatregelen genomen om de geluidsoverlast van het passerende verkeer over de brug in te perken. [2]

Toekomst

Omwonenden en de werkgroep Miljeu Wurkgroep Boalsert hebben de wens uitgesproken de brug door een aquaduct te vervangen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft te kennen gegeven hier niet de financiële middelen voor te gaan vrijmaken omdat zij verkeerstechnisch geen reden zien voor een aquaduct.[3]

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks 27.500 voertuigen over de brug.[4]

Referenties