Krungthep Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
สะพานกรุงเทพ
Blank.png
Krungthep Bridge.jpg
Overspant Chao Phraya
Rijstroken 1x4
Totale lengte 661 meter
Hoofdoverspanning 64 meter
Hoogte brugdek 7 meter
Openstelling 25-06-1959
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Krungthep Bridge (Thai: สะพานกรุงเทพ), alternatief de Bangkok Bridge, is een vakwerkbrug en basculebrug in Thailand, gelegen over de Chao Phraya in Bangkok.

Kenmerken

De Krungthep Bridge met geopende basculebrug op de voorgrond, met de Rama III Bridge er achter.

De Krungthep Bridge is een stalen vakwerkbrug met een basculebrug. De brug is in totaal 661 meter lang en heeft vier vakwerkoverspanningen met in het midden een basculebrug met een overspanning van 60 meter. De layout van de overspanningen bedraagt 64 x 64 x 60 x 64 x 64 meter. De hoofdbrug is daarmee 350,8 meter lang. Het brugdek is 17 meter breed en heeft 4 rijstroken zonder rijbaanscheiding. Er is tevens een voetpad van 2,5 meter breed aan beide buitenzijden.

De basculebrug heeft twee vallen. De reguliere doorvaarthoogte bedraagt slechts 7,5 meter, het is de eerste lage brug stroomopwaarts van de Chao Phraya. Het wordt beschouwd als de enige nog functionele basculebrug van Zuidoost-Azië. Het is één van twee bruggen op deze locatie, er naast ligt een hogere betonnen kokerbrug, de Rama III Bridge.

Geschiedenis

De Krungthep Bridge was de derde brug over de Chao Phraya in Bangkok en is tussen 1954 en 1957 aangelegd door het Japanse bouwbedrijf Fuji Car Manufacturing, het was zelfs de tweede brug die gereed kwam, maar de verkeersopening volgde pas twee jaar later op 25 juni 1959. De brug was meer dan 25 jaar de meest stroomafwaarts gelegen brug over de Chao Phraya. In 1999 is er een hogere vaste brug naast gebouwd, de Rama III Bridge.

Referenties


Bruggen over de Chao Phraya in Bangkok

Kanchanaphisek Bridge (Motorway 9) • Bhumibol BridgeRama IX BridgeSecond Rama IX BridgeKrungthep BridgeRama III BridgeTaksin BridgePhra Pok Klao BridgeMemorial BridgePhra Pinklao BridgeRama VIII BridgeKrung Thon BridgePrachim Ratthaya Expressway BridgeRama VII BridgeRama V BridgeMaha Chesadabodindranusorn BridgePhra Nang Klao Bridge (Hwy 302) • Rama IV BridgeNonthaburi Bridge (Hwy 307) • Pathum Thani 2 Bridge (Hwy 345) • Pathum Thani Bridge (Hwy 346) • Chiang Rak Bridge (Motorway 9)