Kubbholmleiabrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kubbholmleia bru
Fylkesvei 7708.svg
Fredvangbruene.jpg
Overspant Torsfjord
Rijstroken 1x1
Totale lengte 240 meter
Hoofdoverspanning 115 meter
Hoogte brugdek 16 meter
Openstelling 03-12-1998
Verkeersintensiteit 550 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kubbholmleiabrug (Noors: Kubbholmleia bru) is een kokerbrug in Noorwegen, gelegen in de eilandengroep Lofoten in Nordland.

Kenmerken

De Kubbholmleiabrug is samen met de nabijgelegen Røssøystraumenbrug een set van twee identieke betonnen kokerbruggen met een lengte van 240 meter en een hoofdoverspanning van 115 meter. De brug heeft een doorvaarthoogte van 16 meter. Vanaf de brug heeft men een schitterend uitzicht over het berglandschap. Over de brug verloopt de fylkesvei 7708 die het vissersdorp Fredvang met de rest van de eilandengroep Lofoten verbindt. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

In 1965 werd een veerdienst georganiseerd om Fredvang met de rest van de regio te verbinden. Een veerdienst voor zo weinig inwoners is relatief kostbaar en daarom werd besloten om een vaste oeververbinding te realiseren, bestaande uit twee identieke kokerbruggen, die samen ook wel de Fredvangbruggen worden genoemd. De brugverbinding werd op 3 december 1998 opengesteld voor het verkeer. Tot 2019 was de weg over de brug als de Fv. 986 genummerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 550 voertuigen van de brug gebruik.[1]

Referenties

  1. Vegkart | Statens Vegvesen