Kujawsko-Pomorskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
COA Kujawsko-Pomorskie.png
Kujawsko-Pomorskie.png
Hoofdstad Toruń
Grootste stad Bydgoszcz
Oppervlakte 17.969 km²
Inwonertal 2.066.000
Lengte snelwegennet 175 km
Eerste snelweg 2008
Afkorting C

De provincie Kujawsko-Pomorskie, soms vertaald als Kujavië-Pommeren, is een województwo, of provincie van Polen. De provincie ligt in het midden en noorden van het land, telt iets meer dan 2 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ongeveer de helft van de landoppervlakte van Nederland. De hoofdstad is gedeeld, zowel Toruń als Bydgoszcz zijn de hoofdstad.

Inleiding

Ligging

De provincie ligt op de overgang van Centraal naar Noord-Polen en grenst in het noorden aan Pomorskie, in het noordoosten aan Warmińsko-Mazurskie, in het zuidoosten aan Mazowieckie, in het zuiden aan Łódzkie en in het westen aan Wielkopolskie. De provincie meet maximaal 160 kilometer van oost naar west en 150 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

Kujawsko-Pomorskie is overwegend vlak tot glooiend, met her en der wat hogere heuvelruggen. De rivier de Wisła doorsnijdt de provincie. Bossen vindt men vooral in het noorden en in een strook die oost-west vanaf de Wisła via Toruń naar Bydgoszcz en westelijker loopt. In het noorden van de provincie ligt het nationale park Bory Tucholskie.

Steden

Er zijn twee steden die er echt toe doen in de provincie en dat zijn Bydgoszcz en Toruń. Regionale steden zijn Włocławek, Grudziądz en Inowrocław. Bydgoszcz telde in 2009 358.000 inwoners en is de op 7 na grootste stad van Polen. De steden Bydgoszcz en Toruń worden soms als één agglomeratie beschouwd, maar tussen beide steden ligt ruim 30 kilometer platteland en bossen.

Economie

Kujawsko-Pomorskie is voor Poolse begrippen gemiddeld ontwikkeld, met in 2012 een gemiddeld salaris van € 720 per maand. De provincie heeft weinig zware industrie. De meeste industrie zit bij de stad Włocławek. Ondanks dat de rivier de Wisła bevaarbaar is, heeft de provincie weinig havenactiviteiten. Er is wel een kanaal dat Bydgoszcz met de rivier de Odra (Oder) verbindt, maar deze is niet geschikt voor grotere schepen. Een belangrijke spoorlijn om kolen vanaf het Silezisch stedengebied naar de regio Gdańsk te vervoeren loopt door Kujawsko-Pomorskie.

Wegennet

Kujawsko-Pomorskie is geen belangrijk knooppunt binnen het Poolse hoofdwegennet vergeleken met buurprovincies. Wel voeren diverse droga krajowa door de provincie, en een toenemend aantal autostrada. Evenals in andere provincies waar de rivier de Wisła doorheen stroomt vormt ook hier de rivier een significante barrière, er zijn weinig bruggen over de rivier.

Autosnelwegen

De enige autostrada die momenteel door Kujawsko-Pomorskie loopt is de A1, die Gdańsk met Toruń en Łódź verbindt. Daarnaast voeren een aantal fragmenten van de droga ekspresowa door de provincie, maar alleen de S5 langs de zuidkant van Bydgoszcz is momenteel met 2x2 rijstroken uitgebouwd. Daarnaast vormt de S5 een enkelbaans bypass van Świecie. De S10 vormt een enkelbaans bypass van Toruń.

Drogi krajowe

Een aantal doorgaande droga krajowa voeren door Kujawsko-Pomorskie. De DK1 is hiervan het belangrijkst, en vormt een noord-zuidroute die via Włocławek en Toruń verloopt. De DK5 begint bij Grudziądz en verloopt via Bydgoszcz richting Poznań. De DK10 vormt de oost-westroute vanaf Szczecin via Bydgoszcz en Toruń richting Płońsk. De DK15 vormt een diagonale route en verloopt via Toruń. De DK25 doet Bydgoszcz aan. Daarnaast zijn er nog een aantal DK-wegen met een regionaal belang. Een uitzondering wellicht is de DK80, die een tweede oost-westroute tussen Bydgoszcz en Toruń vormt, parallel aan de DK10. De delen van de DK1 die parallel aan de A1 verlopen zijn afgewaardeerd naar DK91.

Geschiedenis

De aanleggeschiedenis van autosnelwegen in de provincie Kujawsko-Pomorskie is nog erg jong. De provincie viel buiten de belangrijke assen die al vroeg tot snelweg zijn ontwikkeld. In 1998 opende de eerste droga ekspresowa, de enkelbaans S10 aan de oostkant van Toruń, inclusief een brug over de Wisła. In 2005 opende het zuidelijke deel van de S10 langs Toruń. In 2008 opende de eerste echte snelweg van Kujawsko-Pomorskie, namelijk de A1 die tot aan Nowe Marzy bij Grudziądz verliep. In 2011 is deze snelweg zuidwaarts verlengd naar Toruń. In 2012-2014 kwam de A1 ten zuiden van Toruń gereed. In 2009 opende de S5/S10 aan de zuidkant van Bydgoszcz voor het verkeer, de eerste 2x2 droga ekspresowa van de provincie.

Toekomst

In de toekomst wordt prioriteit gegeven aan de bouw van de S5 vanaf de A1 bij Nowe Marzy via Bydgoszcz richting Poznań. Een ander project is de oost-west verlopende S10, die vanaf Szczecin via Bydgoszcz en Toruń naar Płońsk moet lopen. Dit wordt de belangrijkste oost-westas van de provincie. Soms wordt er gesproken over een S16 vanaf Olsztyn naar Gorzów Wielkopolski. Als deze gebouwd wordt zal deze waarschijnlijk door het dunner bevolkte noordwesten van de provincie Kujawsko-Pomorskie lopen.

Referenties


Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie