Kunming

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kunming (Chinees: 昆明, Kūnmíng) is de hoofdstad van de provincie Yunnan in China. De stad is een prefectuur met 6,6 miljoen inwoners, waarvan er 3,9 miljoen in de stad zelf wonen. Het is de primaire stad van Zuidwest-China.

Inleiding

Kunming is gelegen op bijna 1.900 meter hoogte op het Yunnan-Guizhou Plateau, omringd door berggebieden. De meeste bergketens rondom de stad kennen bergtoppen tot circa 2.500 meter. Een belangrijke feature van Kunming is het Dianchi of Dian-meer, het op zeven na grootste meer van China. Kunming ligt echter niet aan een belangrijke rivier.

Kunming kent een dichtbebouwde stedelijke kern met veel hoogbouw. Een groot deel van de stad bestaat uit flatwijken. In de buitenwijken staan de flats vaak wat ruimer uit elkaar. De oostoever van het Dianchi is in hoge mate verstedelijkt geraakt met grootschalige flatwijken die de oorspronkelijke plastic kassen hebben vervangen.

Kunming heeft een tropisch klimaat dat door de hoogte echter getemperd wordt, waardoor het vaak geclassificeerd wordt als een subtropisch hooglandklimaat. Vanwege de hoogte heeft de stad een 'eeuwig voorjaar', omdat het nooit echt koud of heet wordt. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 16 °C in de winter tot 24 °C in de zomer. De neerslag bedraagt bijna 1000 mm per jaar, waarvan het grootste deel tussen mei en oktober valt, de winter is betrekkelijk droog.

Wegennet

Kunming is één van de belangrijkste knooppunten van China, het ligt aan de doorgaande routes naar Vietnam, Laos en Myanmar. Echter het terrein in de ruime regio is zeer bergachtig met veel diepe canyons en hoge bergruggen, waardoor het transport over de weg van oudsher tijdrovend was. Kunming lag oorspronkelijk geïsoleerd van de Chinese hoofdroutes, maar kreeg later met de komst van autosnelwegen een belangrijke knooppuntfunctie in Zuidwest-China.

National expressways

De Gaohai Expressway (S30) langs het Dianchi.

Kunming is een belangrijk knooppunt van nationale autosnelwegen. Vijf nationale expressways eindigen in Kunming, de Jingkun Expressway (G5) uit Beijing, de Hukun Expressway (G60) uit Shanghai, de Shankun Expressway (G78) uit Shantou, de Guangkun Expressway (G80) uit Guangzhou en de Yinkun Expressway (G85) uit Yinchuan. Daarnaast voert de Hangrui Expressway (G56) als enige doorgaande snelweg verder dan Kunming. Met name aan de oostkant van de regio Kunming komen veel nationale expressways samen die het laatste stuk tot in Kunming dubbelgenummerd zijn, zo zijn de G56 en G60 ten noordoosten van Kunming dubbelgenummerd, evenals de G78 en G80 ten oosten van de stad.

De stad heeft daarnaast twee regionale expressways, de Kunda Expressway (G5621) van Kunming naar Dali en de Kunmo Expressway (G8511) die naar Mohan aan de grens met Laos verloopt. Een beperkt aantal provinciale expressways voeren door de regio, maar alleen de Airport Expressway (S20) en de Gaohai Expressway (S30) voeren daarvan echt door het stedelijk gebied van Kunming.

Ringwegen

Kunming heeft vijf ringwegen, variërend van de 1st Ring Road, een lokale stadsweg, tot de Dianzhong Economic Circle Ring Expressway, een meer dan 600 kilometer lange regionale ringweg die alle steden in de periferie van Kunming onderling verbindt. De belangrijkste ringweg van de stad is de 2nd Ring Road die rond de stadskern ligt en waar alle national expressways uit de rest van China op eindigen. De 3rd Ring Road is een incomplete ringweg in de buitenwijken en de 4th Ring Road valt grotendeels samen met de Ring Expressway (G5601) en vormt de ringweg die het meest praktisch is voor doorgaand verkeer. Vanwege de bergen voert deze ringweg wat verder buiten de eigenlijke stad.

De ringwegen lopen deels in elkaar over en kennen ook dubbelnummeringen met andere expressways, waardoor er een nogal diffuus netwerk van ringwegen en invalswegen is ontstaan.

Geschiedenis

Kunming lag op een kruispunt van China National Highways, de G108, G320, G324 en G326. Deze wegen vormden tot de jaren 2000 de primaire verbinding tussen Kunming en andere steden in China. Deze routes legden grote afstanden door zeer bergachtig terrein af, waardoor Kunming van oorsprong een geïsoleerde stad was, met lange reistijden naar de grote steden aan de oostkust. De ontwikkeling van Kunming begon daardoor later dan in de grote kuststeden.

In 1999 werd de World Horticultural Exposition in Kunming gehouden. In aanloop hiertoe is de stad significant gemoderniseerd, in deze periode zijn de eerste moderne autowegen van Kunming aangelegd, met name de 2nd Ring Road en het eerste deel van de Hangrui Expressway (G56). Pas na 2000 werd Kunming aangesloten op het nationale netwerk van expressways. Midden jaren 2000 waren de Shankun Expressway (G78) en Guangkun Expressway (G80) als verbindingen naar Oost-China bij Kunming voltooid en verder buiten de stad nog in aanbouw. Het duurde tot 2012 voordat Kunming volledig over autosnelwegen te bereiken was vanaf andere delen van China, toen de Guangkun Expressway (G80) gereed kwam. In 2013 volgde de Jingkun Expressway (G5), waarvan het deel in Kunming ook het laatste deel van deze autosnelweg in Yunnan was. In 2015 en 2016 kwamen ook de Yinkun Expressway (G85) en Shankun Expressway (G78) gereed naar andere grote steden in China. In 2016-2017 volgde de Hangrui Expressway (G56) die zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Kunming de twee hoogste bruggen ter wereld omvat.

Na 2010 ging de focus uit naar het bouwen van regionale ringwegen en het bypassen van verouderde autosnelwegen met nieuwe, bredere autosnelwegen. In 2017 werd de Yinkun Expressway tussen Songming en Kunming over een nieuw tracé opengesteld. In 2013-2014 kwam de 4th Ring Road gereed. In de periode 2018-2020 werden grote delen van de Ring Expressway (G5601) aangelegd.

Na 2010 begon Kunming ook te decentraliseren, mede doordat de vallei waarin het ligt vol gebouwd begon te raken. In de periode 2010-2020 begon de oostoever van het Dianchi, het enige vlakke deel van de regio die nog niet volgebouwd was, in hoge mate te verstedelijken. Grote flatwijken en grids van stadswegen verdrongen hier de oude plastic kassen, dit volgde een groot deel van de oever van het meer tot de zuidelijker gelegen stad Jinning.

Vanaf 2020 werd ook de sprong gemaakt naar de vallei waarin de stad Songming ligt, ten noordoosten van Kunming. Hier ligt ook de grote luchthaven van Kunming en is een omvangrijk netwerk van ringwegen en gebypasste invalswegen aangelegd, in aanvulling tot een snel ontwikkelend grid van stadswegen en flatwijken op plekken waar eerst plastic kassen waren. Vanaf 2017 kwamen steeds meer delen van de Dianzhong Economic Circle Ring Expressway gereed, deze autosnelweg verbindt vlakke gebieden in de ruimere periferie van Kunming waar satellietsteden als overloopgebied ontwikkeld werden.

Referenties


Expressways in Kunming

National expressways

Jingkun Expressway (G5) • Hangrui Expressway (G56) • Hukun Expressway (G60) • Shankun Expressway (G78) • Guangkun Expressway (G80) • Yinkun Expressway (G85) • Ring Expressway (G5601) • Kunchu Expressway (G5621) • Kunmo Expressway (G8511)

Provincial expressways

Airport Expressway (S20) • Airport North Expressway (S23) • Gaohai Expressway (S30) • Dianzhong Economic Circle Ring Expressway (S8012)

Urban expressways

2nd Ring Road3rd Ring Road4th Ring Road