Kurgan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kurgan oblast
Курганская область
Flag of Kurgan Oblast.svg
Kurgan oblast.png
Hoofdstad Kurgan
Grootste stad Kurgan
Oppervlakte 71.000 km²
Inwonertal 910.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting KGN

Het oblast Kurgan (Russisch: Курганская область) is een oblast in Rusland, gelegen in zuid-Siberië. Het oblast is ongeveer twee keer zo groot als België en telt ruim 900.000 inwoners.

Inleiding

Het oblast Kurgan is één van de kleinere gebieden in Siberië en heeft een internationale grens met Kazachstan. Het grenst verder aan de oblasten Chelyabinsk, Sverdlovsk en Tyumen. De hoofdstad is de stad Kurgan dat 333.000 inwoners telt, ruim een derde van het totaal aantal inwoners van het oblast. Buiten de stad Kurgan zijn er ook geen andere grote steden in het oblast. Het oblast bestaat voornamelijk uit landbouwgebieden en steppe, met her en der wat bosgebieden. In het zuidwesten en zuidoosten van het oblast zijn veel meren. De rivier de Tobol stroomt door het oblast. Het gebied is niet erg ontwikkeld, in tegenstelling tot andere delen van Siberië is hier geen wezenlijke mijnbouw of energieindustrie.

Wegennet

Het oblast wordt van oost naar west doorkruist door de M51 van Chelyabinsk naar het Kazachstaanse Petropavlovsk. De M51 heeft ook een aftakking die vanaf Kurgan noordwaarts loopt naar Tyumen. Er zijn tevens enkele regionale wegen, waarvan de R354 van Kurgan naar Yekaterinburg het belangrijkste is. In het oblast zijn geen autosnelwegen en ook geen ongelijkvloerse kruisingen. Alleen enkele straten in de stad Kurgan tellen 2x2 rijstroken.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Kurgan

M51R327R328R329R330R354