Kursk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kurskaya oblast
Курская область
Flag of Kursk oblast.png
Kursk oblast.png
Hoofdstad Kursk
Grootste stad Kursk
Oppervlakte 29.800 km²
Inwonertal 1.127.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting KRS

Het oblast Kursk (Russisch: Курская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast is bijna 30.000 km² groot en telt iets meer dan 1,1 miljoen inwoners. De hoofdstad is de gelijknamige stad Kursk.

Inleiding

Het oblast Kursk heeft een internationale grens met Oekraïne. Het grenst verder kloksgewijs aan de oblasten Bryansk, Oryol, Lipetsk, Voronezh en Belgorod. De hoofdstad Kursk telt 415.000 inwoners en ligt centraal in het oblast. Andere steden van belang zijn er niet. Het oblast bestaat voornamelijk uit gecultiveerde steppe, met in het westen wat kleine bosgebieden. Er lopen geen grote rivieren door het oblast. De economie van het oblast Kursk wordt gedomineerd door industrie en landbouw. 77% van de landoppervlakte is agrarisch gebied.

Wegennet

De belangrijkste weg van het oblast is de M2, die van noord naar zuid door het oblast loopt en waar de stad Kursk aan is gelegen. De M3 verloopt kortstondig door het uiterste noordwesten van het oblast. De A142 verbindt de M2 en M3 via de mijnbouwstad Zheleznogorsk. De stad Kursk is het beginpunt van de A144, die oostwaarts naar Voronezh en Saratov loopt en één van de belangrijkere oost-westassen van Europees Rusland is. De overige wegen zijn regionaal in karakter. Van belang is nog de R199 en R200, die in combinatie met wegen in Oekraïne beiden routes vormen van Kursk naar Kiev en andere Oekraïense steden. Er zijn geen echte snelwegen in het oblast Kursk, en er zijn ook relatief weinig ongelijkvloerse kruisingen. De noordelijke en westelijke invalswegen van de stad Kursk zijn met 2x2 rijstroken uitgevoerd.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Kursk

M2M3A142A144R189R190R199R200