Kurt-Schumacher-Brücke (Mannheim)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kurt-Schumacher-Brücke
B44.svg
Kurt-Schumacher-Brucke Mannheim.jpg
Overspant Rhein
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.500 meter
Hoofdoverspanning 287 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 28-06-1972
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kurt-Schumacher-Brücke is een tuibrug in Duitsland, gelegen op de grens van de staten Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz. De brug overspant de Rhein tussen Mannheim en Ludwigshafen en is onderdeel van de B44.

Kenmerken

De Kurt-Schumacher-Brücke is een stalen tuibrug met een totale lengte van circa 1.500 meter (inclusief aanbruggen) en een hoofdoverspanning van 287 meter. De tuibrug heeft een enkele A-vormige pyloon die aan de kant van Mannheim staat. De brug overspant ook het havengebied van Mannheim, en gaat aan de kant van Mannheim over in een aansluiting met de ringweg rond het centrum. Aan de kant van Ludwigshafen is een stedelijk knooppunt en gaat de brug over in een Hochstraße.

De brug heeft een brugdek met variërende breedte vanwege het stedelijk knooppunt aan de kant van Ludwigshafen. De hoofdoverspanning heeft een breedte van 36,9 meter, die aan de kant van Ludwigshafen 51,9 meter breed wordt. De pyloon is 71,5 meter hoog boven het brugdek. De brug heeft 2x2 rijstroken van de B44, een trambaan in de middenberm (die door de pyloon gaat) en fiets- en voetpaden aan weerszijden.

Geschiedenis

De brug was de eerste op deze locatie, en wordt daarom beschouwd als de tweede brug tussen Mannheim en Ludwigshafen. De brug is tussen 1969 en 1972 aangelegd en is op 28 juni 1972 opengesteld voor het verkeer. Hiermee hadden beide steden hun tweede verbinding. Tegelijk is ook de Hochstraße door Ludwigshafen aangelegd. Deze is in dermate slechte conditie dat vrachtverkeer er niet meer overheen mag. Daarom zijn in 2011 op de rijbaan richting Ludwigshafen op de brug poorten neergezet die te smal en laag zijn voor vrachtwagens. Het is gepland om de Hochstraße te slopen en te vervangen door een stadsweg met verkeerslichten.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Kurt Schumacher (1895-1952), een politicus van de SPD die in de oppositie zat tijdens het bondskanselierschap van Konrad Adenauer.

Zie ook

Referenties