Koeweit

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kuweit)
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Kuwait.svg
الكويت - Kuwayt
Koeweit.png
Hoofdstad Kuwait City
Oppervlakte 17.820 km²
Inwonertal 4.348.000
Lengte wegennet 5.749 km
Lengte snelwegennet 525 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode KWT

Koeweit is een klein land in Azië. Het land is gelegen aan het einde de Perzische Golf in het Midden-Oosten en telt 4,3 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kuwait City. Het land is circa even groot als de helft van Nederland.

Inleiding

Koeweit is een lap grond aan het westelijke einde van de Perzische Golf en bestaat vrijwel volledig uit woestijn. Het land meet 150 bij 170 kilometer en grenst in het noorden aan Irak en in het zuiden aan Saudi-Arabië. De hoofdstad Kuwait City is feitelijk de enige stad van het land, alhoewel er enkele voorsteden zijn. Andere steden zijn er niet. Het land heeft geen rivieren, bossen, weilanden of bergen.

Het land werd in 1961 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en zag daarna een enorme economische groei die volledig gebaseerd is op de olie-export. Het land heeft één van de grootste oliereserves ter wereld. In 1990 werd het land bezet door Irak, waarna de Amerikanen later Koeweit bevrijdden. De helft van de economie is gebaseerd op olie, en er zijn geen belastingen in het land. Andere belangrijke industrietakken zijn scheepsbouw, ontzilting en financiën. Het land geldt als één van de meest vrije en meest ontwikkelde in de Arabische wereld.

Wegennet

Het snelwegennet van Koeweit.

Al het transport in Koeweit gaat over de weg, omdat er geen rivieren of spoorlijnen zijn. Het wegennet is goed ontwikkeld. Gezien de omvang van het land en het feit dat er maar één stedelijke kern is, heeft het land een bijzonder groot snelwegennet van 525 kilometer. De hoofdstad Kuwait City heeft een radiale structuur met 7 ringwegen, die echter maar halfrond zijn, omdat de stad aan zee ligt. Vrijwel alle belangrijke kruisingen in Kuwait City zijn ongelijkvloers uitgebouwd. Er loopt één snelweg naar Basra in Irak. Twee lopen naar Saudi-Arabië, respectievelijk naar Dhahran en Hafar. Langs de oostkust lopen twee snelwegen vanuit Kuwait City richting de Saudische grens, die halverwege samenkomen, waarna er één verder gaat. Er is tevens een snelweg tussen Kuwait City en de luchthaven. In totaal zijn 6 radiale wegen van Kuwait City uitgebouwd als autosnelweg. Het grootste verkeersproject is de aanleg van de 34 kilometer lange Sheikh Jaber Al Ahmed Al Sabah Causeway over de Kuwait Bay. Een probleem voor het wegverkeer zijn de frequent voorkomende stof- en zandstormen.

Flag of Kuwait.svg Hoofdwegen in Koeweit Flag of Kuwait.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 30Route 40Route 50Route 51Route 70Route 80

Jamal Abdul Nasser MotorwaySheikh Jaber Al Ahmed Al Sabah Causeway


Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op autosnelwegen is 120 km/uur. De maximumsnelheid wordt met honderden snelheidscamera's gehandhaafd. Ook hebben bijna alle kruispunten roodlichtcamera's.

Wegnummering

De 1-cijferige wegen zijn ringwegen van Kuwait City, en lopen van 1 tot 7. Ze hebben ook een naam als "First Ring Road" en "Seventh Ring Road". De hoofdwegen worden gevormd door de tweecijferige wegen, die met een radiaal systeem vanuit Kuwait City lopen, van 30 tot 90 met de klok mee. De Route 30 loopt langs de oostkust naar de Saudische grens, de Route 80 loopt naar Basra. Driecijferige nummers zijn secundaire wegen die veelal niet veel langer zijn dan 10 kilometer. Het nummer hiervan komt doorgaans van het 2-cijferige nummer die de weg kruist.[1]

Bewegwijzering

De bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters op snelwegen en blauwe borden met witte letters op overige wegen, en zijn zowel in het Engels als Arabisch.[2][3] Het Highway Interstate Gothic-lettertype wordt ook in Koeweit gebruikt.[4][5] Soms worden namen van snelwegen voluit op de borden geschreven, wat tot enige onoverzichtelijkheid leidt.[6]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea