Quadrantoplossing

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kwadrantaansluiting)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De kwadrantoplossing/quadrantoplossing of kwadrantaansluiting/quadrantaansluiting is een combinatie tussen een ongelijkvloerse kruising en twee kruispunten met tussen beide kruispunten een verbindingsweg.

De basisvorm is een ongelijkvloerse kruising (in veel gevallen kruisen deze elkaar loodrecht) van twee gebiedsontsluitingswegen waarvan minimaal één GOW is uitgevoerd met twee rijbanen. Op elk van de gebiedsontsluitingswegen is dan een kruispunt in de vorm van een voorrangskruispunt, verkeerslichtengeregeld kruispunt of rotonde aanwezig waartussen een verbindingsweg loopt. Deze verbindingsweg bevindt zich dan in één kwadrant ten opzichte van de ongelijkvloerse kruising en zorgt voor de uitwisseling van het verkeer tussen beide wegen.

Een kwadrantoplossing is met name interessant bij grote doorgaande verkeersstromen op de beide kruisende wegen. De ongelijkvloerse kruising heeft hierbij als voordeel dat dan met twee redelijk overzichtelijke en eenvoudige kruispunten volstaan kan worden in plaats van één grootschalig kruispunt. Bovendien komt de quadrantoplossing in aanmerking als een belangrijke langzaamverkeerroute wordt gekruist. Ook komen kwadrantaansluitingen voor bij wegen die parallel aan spoorlijnen en kanalen lopen, waarbij de kruisende weg de spoorlijn of het kanaal ongelijkvloers kruist.

De kwadrantaansluiting is voor zover bekend vrij weinig toegepast in Nederland. Een bekend voorbeeld is de aansluiting tussen de N201 en de N205 ten westen van Hoofddorp en de enigszins afwijkende versie van de N14 met de N44. Een kleine versie hiervan is de kruising van de N351 met de N717 ten zuidwesten van Emmeloord. In Friesland is de aansluiting tussen de N359 en N384 bij Winsum als kwadrantaansluiting uitgevoerd. De N366 had twee kwadrantaansluitingen bij Mussel en Musselkanaal en nog steeds zijn er twee kwadrantaansluitingen bij Ter Apel en Barnflair. Ook de aansluiting tussen de N309 en N710 bij Dronten is feitelijk een ruim uitgevallen kwadrantaansluiting, waar bij het kruispunt van de kwadrantaansluiting met de N710 nog een andere weg aansluit. Binnen steden komen kwadrantaansluitingen ook voor, zo is het Abel Tasmanplein in Assen feitelijk een kwadrantaansluiting tussen de Rolderhoofdweg/Rolderstraat en Overcingellaan/Industrieweg. Doordat de Rolderhoofdweg verdiept loopt en ten oosten van de Overcingellaan de spoorweg ligt is er voor deze oplossing gekozen.

In het verleden kwamen kwadrantaansluitingen vaker voor. De N37 tussen Hoogeveen en Holsloot had voor de ombouw tot autosnelweg kwadrantaansluitingen bij Alteveer, Hoogeveen-Oost, Nieuwlande en Oosterhesselen. De laatste drie aansluitingen zijn omgebouwd tot gewone snelwegaansluitingen, de kwadrantaansluiting bij Alteveer is als parkeerplaats in gebruik.