Kyiv Metro Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Міст Метро
Blank.png
Kyiv Metro Bridge.jpg
Overspant Dnipro
Rijstroken 2x2
Totale lengte 683 meter
Hoofdoverspanning 117 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 05-11-1965
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Metro Bridge (Oekraïens: Міст Метро) is een boogbrug in Oekraïne, gelegen over de Dnipro in Kyiv. Het is een gecombineerde weg/metrobrug.

Kenmerken

De Metro Bridge is een betonnen boogbrug met een totale lengte van 683 meter. De brug heeft zes boogoverspanningen tussen 87 en 117 meter lengte. Het brugdek is 28 meter breed, met een metrolijn in het midden en 2x2 rijstroken aan de buitenkanten. De brug verwerkt verkeer tussen de Naberezhne Shose op de westoever van de Dnipro en flatwijken op de oostoever. De oostkant van de brug komt uit op een eiland in de Dnipro, ten oosten daarvan is nog een kleinere brug.

Geschiedenis

De Nicholas Chain Bridge, de eerste vaste brug over de Dnieper in Kyiv.

De allereerste vaste brug over de gehele Dnipro in Oekraïne werd op deze locatie gebouwd, de Nicholas Chain Bridge, ook wel bekend als de Nikolaevsky Chain Bridge. Dit was een monumentale kettingbrug die tussen 1848 en 1853 werd gebouwd. De brug was 776 meter lang en was indertijd de langste brug in Europa. Deze brug had zes overspanningen met een maximale lengte van 143 meter. De brug werd beschouwd als één van de hoogtepunt van het ingenieursschap in die tijd. De brug is tussen 1897-1898 gereconstrueerd om de passage van scheepvaart makkelijker te maken.

De Nicholas Chain Bridge werd op 9 juni 1920 opgeblazen door het Poolse leger. De brug kon daarna niet meer hersteld worden omdat de doorbroken kettingen de hele constructie deed instorten. In 1924-1925 is een nieuwe brug op deze locatie gebouwd, de Yevgenia Bosch Bridge (Міст імені Євгенії Бош). Dit was een vakwerkbrug met een hangconstructie, een relatief zeldzaam brugtype. De brug was 776 meter lang en had een maximale overspanning van 143 meter. Deze brug werd op de bestaande pijlers uit 1853 gebouwd, maar met een grotere doorvaarthoogte. Deze brug is op 10 mei 1925 geopend.

De brug werd op 18 september 1941 als laatste brug van Kyiv opgeblazen door het terugtrekkende Sovjet-leger. In tegenstelling tot de meeste andere bruggen die in 1941 werden opgeblazen werd deze niet herbouwd door de Duitsers en ook niet direct door de Sovjets na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Uiteindelijk is in de eerste helft van de jaren '60 de huidige brug gebouwd, die op 5 november 1965 werd geopend. De brug kreeg in 2008 de status van cultureel monument. In 2011-2012 is de aansluiting op de Naberezhne Shose aan de westkant van de brug ongelijkvloers gemaakt.

Zie ook

Referenties