Kyrgyzstan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Kyrgyzstan.png
Кыргызстан - Kyrgyzstan
Kyrgyzstan.png
Hoofdstad Bishkek
Oppervlakte 199.900 km²
Inwonertal 6.019.000
Lengte wegennet 22.600 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode KG[1][2]

Kyrgyzstan (Kyrgyzstaans: Кыргызстан, Kyrgyzstan), soms ook wel Kirgizië (Russisch: Киргизия, Kyrgyzija) is een land in Centraal-Azië. Het land ligt niet aan zee en telt 6 miljoen inwoners. Het land is ruim 4 keer zo groot als Nederland en de hoofdstad is Bishkek.

Inleiding

Geografie

Kyrgyzstan is een binnengesloten land, het ligt niet aan zee. Bijzonder is ook dat geen van de rivieren in het land de zee bereiken. Het land grenst kloksgewijs aan Kazachstan, China, Tadzjikistan en Uzbekistan. De hoofdstad Bishkek ligt centraal in het noorden van het land. Kyrgyzstan meet maximaal 950 kilometer van west naar oost en 420 kilometer van noord naar zuid. Kyrgyzstan heeft diverse enclaves en exclaves met Uzbekistan en Tadzjikistan, rondom de Ferganavallei.

Het land wordt gedomineerd door bergen en wordt ook wel 'het Zwitserland van Centraal-Azië' genoemd. De Jengish Chokusu is met 7.439 meter het hoogste punt. Ongeveer 90% van het land ligt boven 1.500 meter hoogte. Het land kent diverse bergketens en over het algemeen oost-west verlopende valleien. In het noorden ligt het Issyk-Kul, het op één na grootste bergmeer ter wereld.

Het land heeft een landklimaat met kenmerken van een alpien klimaat, de temperatuur varieert sterk naar gelang de hoogte. Veel bergketens in Kyrgyzstan zijn permanent met sneeuw en gletsjers bedekt. Het Issyk-Kul vriest in de winter niet dicht. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Bishkek is 32 °C in de zomer. De gemiddelde minimumtemperatuur is -7 °C in de winter. Vanwege het landklimaat en de hoogteverschillen liggen de temperatuursextremen ver uit elkaar, van beneden de -50 °C tot boven de 40 °C

Economie

Kyrgyzstan is één van de armste landen van Centraal-Azië, ongeveer een derde van de bevolking leeft in armoede. De economie werd ernstig beschadigd door het uiteenvallen van de Sovjetunie en bijbehorende interne markt. Het land produceerde veel producten die in een markteconomie minder belangrijk zijn. Het belangrijkste exportproduct is goud. Er zijn diverse mijnen in het land, maar het land heeft amper olie- en gasreserves. Een groot deel van de bevolking is werkzaam in de nauwelijks gemechaniseerde landbouw. Een aanzienlijk deel van de economie is informeel. Veel dorpen zijn zelfvoorzienend in voedsel. Het land heeft toeristische potentie, maar de aanhoudend instabiele situatie maakt het land niet aantrekkelijk voor veel toeristen.

Demografie

De groei van het inwonertal stagneerde enkele jaren na het uiteenvallen van de Sovjetunie, maar laat sindsdien een gestage, bijna lineaire groei zien die eind jaren '50 inzette en nog steeds door gaat. De Kirgiziërs zijn een Turks volk dat ongeveer 72% van de inwoners uitmaakt. In het zuiden wonen veel Uzbeken, die 15% van de bevolking omvatten. In het noorden, met name rond Bishkek, wonen veel Russen die 9% van de bevolking uitmaken. Er zijn verder kleine minderheden zoals Oeigoeren en Tadzjiki's. Na onafhankelijkheid migreerden veel Russen en groeide het aandeel etnische Kirgiziërs van amper 50% tot meer dan 70%. De officiële taal van het land was oorspronkelijk het Russisch, maar in 1991 is daar het Kirgizisch aan toegevoegd. Het Kirgizisch werd oorspronkelijk in het Arabische schrift geschreven, maar werd in 1928 veranderd naar het Latijnse schrift en in 1941 naar het Cyrillische schrift.

Veruit de grootste stad is de hoofdstad Bishkek waar ruim 800.000 mensen wonen. De tweede stad is Osh in de Ferganavallei met circa 250.000 inwoners. Andere steden tellen minder dan 100.000 inwoners. Een groot deel van de bevolking woont op het platteland.

Geschiedenis

Het Kirgizische volk heeft zijn oorsprong in het westen van Mongolië. In de 12e eeuw was sprake van een vrij groot rijk in wat nu Zuid-Siberië, Kazachstan en Kyrgyzstan is. Met de opkomst van de Mongolen migreerden de Kirgiziërs zuidwaarts naar het huidige land. In 1207 werd het een onderdeel van het Mongoolse rijk. In de 19e eeuw kwam het gebied onder invloed van het Russische rijk en werd daar in 1876 een onderdeel van. Het werd vervolgens een onderdeel van de Sovjetunie, eerst als het Kara-Kirgizische autonome oblast, in 1936 als de Kirgizische Socialistische Sovjetrepubliek (SSR). De hoofdstad heette destijds Frunze. Het land werd gedurende de Sovjetjaren enigszins ontwikkeld, maar was altijd de op één na armste republiek van de Sovjetunie. In 1991 werd het land onafhankelijk van de Sovjetunie en werd de hoofdstad hernoemd naar Bishkek. Tevens werd de Russische naam Kirgizië (Kyrgyzija) gewijzigd in Kyrgyzstan. De politiek is sinds de onafhankelijkheid instabiel.

Wegennet

Het hoofdwegennet van Kyrgyzstan.

Het wegennet dateert van het Sovjettijdperk en is aangelegd in een tijd dat er geen grenzen waren zoals die er nu zijn. Veel wegen steken diverse malen de grenzen met buurlanden over, met name met Kazachstan en Uzbekistan. De vele exclaves in de Ferganavallei bemoeilijken het transport. Daarnaast speelt het zeer bergachtige karakter een rol in het wegtransport. Door landverschuivingen en lawines zijn wegen vaak geblokkeerd. De meeste grotere wegen liggen in het noorden en westen van het land, met name rond Bishkek en de stad Osh. In het zuiden en zuidoosten zijn maar weinig wegen. Hier liggen ook geen grote steden. Sommige routes gaan over hoge bergpassen van meer dan 4.000 meter hoogte. Grensovergangen met China zijn er nauwelijks, daar dit deel van China dunbevolkt is zonder veel doorgaande wegen. Er zijn wel talloze grensovergangen met Kazachstan en Uzbekistan en in mindere mate met Tadzjikistan.

De M39 is de hoofdweg vanaf Bishkek naar Almaty, en loopt vanaf Bishkek verder naar Taraz in Kazachstan in het westen. De M41 is de belangrijkste noord-zuidroute vanaf Bishkek naar Osh en verder naar het oosten van Tadzjikistan. Dit M-wegennet wordt aangevuld met A-wegen, zoals de A365 vanaf Bishkek naar Balykchy aan het Issyk-Kulmeer en verder naar de grens met China, de A362, A363 en A364 als regionale routes in de Issyk-Kulregio. De A370, A371, A372 en A373 zijn hoofdwegen in het zuiden van het land, rond de stad Osh.

De genummerde wegen zijn veelal verhard, behalve enkele afgelegen bergwegen, en de kwaliteit varieert van slecht tot redelijk. Veel verkeer is er niet buiten de grotere plaatsen. In Osh, Balykchy en Bishkek zijn meerstrookswegen, doch geen snelwegen. Rondom Bishkek zijn wel een aantal ongelijkvloerse kruisingen, zoals klaverbladen. Bishkek heeft een noordelijke bypass, Osh heeft een westelijke bypass. De reistijden zijn met name in de berggebieden erg lang. Grensfaciliteiten zijn zeer beperkt. Sommige wegen steken de grens over zonder enige grensfaciliteiten, met name in de Ferganavallei en in het grensgebied met Kazachstan.

Hoofdwegennet

Flag of Kyrgyzstan.pngHoofdwegen in Kyrgyzstan Flag of Kyrgyzstan.png

ЭМ-01ЭМ-02ЭМ-03 • ЭМ-04 • ЭМ-05ЭМ-06ЭМ-07 • ЭМ-08 • ЭМ-09 • ЭМ-10 • ЭМ-11 • ЭМ-12 • ЭМ-13ЭМ-14 • ЭМ-15 • ЭМ-16
M39M41
A362A363A364A365A367A370A371A372A373


Europese wegen

Kyrgyzstan is sinds 1993 een lid van UNECE. In 1999 zijn E-wegen in Kyrgyzstan geïntroduceerd.

Europese wegen in Kyrgyzstan

E40E60E125E007E010E011


Asian Highways

Asian Highways in Kyrgyzstan

AH5AH7AH61AH65


Wegnummering

Zoals alle landen in Centraal-Azië had ook Kyrgyzstan nog langere tijd de Sovjetnummering van M- en A-wegen, met als gevolg dat grensoverschrijdende wegen niet van nummer veranderden. Circa 2004 is een nieuwe wegnummering ingevoerd die ook bewegwijzerd wordt. De hoofdwegen hebben de prefix ЭМ (EM). Hiervan zijn 16 routes, van ЭМ-01 t/m ЭМ-16. Daarnaast zijn er enkele M-nummers toegekend met 3 cijfers. De oude oost-westroute door Bishkek is als de M-001 genummerd. Deze nummers worden ook bewegwijzerd.[3] E-routes zijn rond 2000 geïntroduceerd in Kyrgyzstan, een nieuwe serie met drie cijfers en beginnend met een nul. De E005 is hierdoor een ander nummer dan de E5.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is nog de oude Sovjetbewegwijzering met bijbehorende matige kwaliteit. Wegnummers staan lang niet altijd aangegeven en de borden zijn vaak enkel in het Cyrillisch. De borden zijn blauw met witte kapitaalletters. Soms wordt er een koppelstreepje toegepast tussen de prefix en het wegnummer.

Maximumsnelheid

In november 2019 is de maximumsnelheid op sommige wegen buiten de bebouwde kom verhoogd van 90 naar 110 km/h.[4]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea