Lærdaltunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Lærdalstunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lærdalstunnelen
Kruist Aurlandsfjell
Lengte 24.509 meter
Openstelling 27-11-2000
Intensiteit 2.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Lærdaltunnel (Noors: Lærdalstunnelen) is een tunnel in Noorwegen, gelegen in de E16 in Vestland. De tunnel is met 24.509 meter de langste wegtunnel ter wereld.

Kenmerken

Het westelijk portaal van de Lærdaltunnel aan de kant van Aurland.

De Lærdaltunnel is een enkelbuizige tunnel met tegenverkeer onder de Aurlandsfjell tussen Lærdal en Aurland. De tunnel verloopt in noordoostelijke richting en is onderdeel van de E16 van Bergen naar Oslo. De tunnel is dermate lang dat speciale ontwerpen zijn bedacht om bestuurders alert te houden. De tunnel is opgedeeld in 4 segmenten van 6 kilometer, gescheiden door 3 grote grotten met blauw licht. Hier is mogelijkheid om te stoppen.

In de tunnel bevindt zich op elke kilometer een bord dat aangeeft hoeveel kilometer al is afgelegd en hoeveel kilometer er nog te gaan is. Er is geen veiligheidsbuis langs de tunnel, in plaats daarvan zijn er vluchthavens elke 500 meter en 15 plaatsen waar een vrachtwagen of bus kan keren. In de brede grotten kan een vrachtwagen zelfs keren zonder te hoeven steken.

Geschiedenis

De tunnel is tussen 1995 en 2000 aangelegd en was onderdeel van een project om de E16 tussen Bergen en Oslo te verbeteren. Vanaf 1967 verliep de hoofdroute over de Aurlandsfjell, toen de Fylkesvei 243 opende. Deze weg is echter ongeschikt voor vrachtverkeer, met name aan de kant van Aurland is de weg zeer smal en bochtig. Reeds in 1975 werd door het parlement besloten dat de hoofdroute tussen beide steden via het Filefjell zou lopen bij Lærdal. In 1992 werd besloten de tunnel aan te leggen, die daarna in 5 jaar tijd is aangelegd. De tunnel werd geopend door koning Harald V op 27 november 2000. De aanleg kostte destijds 1050 miljoen NOK. Bij openstelling was het veruit de langste verkeerstunnel ter wereld, en was bijna 8 kilometer langer dan de vorige recordhouder, de Gotthardtunnel in Zwitserland.

In 2022 ontstond discussie om de tunnel te voorzien van een tweede buis,[1][2] maar het transportministerie wees dit af.[3] Tussen 2025 en 2027 wordt de tunnel gemoderniseerd om te voldoen aan de Richtlijn 2004/54/EG (Europese tunnelwet), met nieuwe ventilatie, verlichting, vluchtruimtes en een verbeterde tunnelbewaking. De renovatie werd voor aanvang geraamd op 2,3 miljard NOK, meer dan het dubbele van de oorspronkelijke bouwkosten van de tunnel.[4] De werkzaamheden zijn uitgevoerd tijdens nachtafsluitingen.[5]

Tol

In tegenstelling tot veel grote wegenprojecten in Noorwegen is de Lærdalstunnel tolvrij.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 2.000 voertuigen door de tunnel.[6]

Zie ook

Referenties