Löttingetunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Löttingetunneln
Kruist Löttingekullen
Lengte 1.100 meter
Openstelling 04-10-2008
Intensiteit 9.100 mvt/dag
Locatie kaart

De Löttingetunnel is een tunnel in Zweden, gelegen nabij Täby in de provincie Stockholm. De tunnel is ruim 1 kilometer lang en is onderdeel van de LV 265.

Kenmerken

De Löttingetunnel is constructief een enkelbuizige tunnel van 1.100 meter lengte, echter er is wel een fysieke rijbaanscheiding met een betonnen muur die tot het plafond van de tunnel loopt, waardoor beide rijrichtingen op het oog een aparte buis hebben. De tunnel telt 2x1 rijstroken en is onderdeel van een tangentiële verbinding in de noordelijke voorsteden van Stockholm, de LV 265.

Geschiedenis

Het verkeer door de versnipperde voorsteden ten noorden van Stockholm had oorspronkelijk geen hoogwaardige routes. Verkeer was afhankelijk van de zuidelijker gelegen E18. De verlenging van de LV 265 vanaf Sollentuna naar de E18 bij Rosenkälla moest dat verbeteren, daarvoor waren twee tunnels nodig, Törnskogstunneln en Löttingetunneln. De tunnel is tussen 2005 en 2008 aangelegd en opende op 4 oktober 2008 voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 9.100 voertuigen door de tunnel.

Referenties


Tunnels in Zweden

Tunnel förbifart StockholmFlemingsbergtunnelGötatunnelnLöttingetunnelnLundbytunnelnMarieholmstunnelnMuskötunnelnNorra länkenSöderledstunnelnSödra länkenTingstadstunnelnTörnskogstunneln