Løvstakktunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Løvstakktunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Løvstakktunnelen
Fylkesvei 540.svg
Blank.png
Kruist Løvstakken
Lengte 2.045 meter
Openstelling 1968
Intensiteit 15.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Løvstakktunnel is een tunnel in Noorwegen, gelegen in Hordaland. De 2 kilometer lange tunnel ligt in het westen van de stad Bergen.

Kenmerken

De Løvstakktunnel is een enkelbuizige tunnel van 2.045 meter lengte tussen het centrum van Bergen en het stadsdeel Fyllingsdalen. De tunnel gaat onder de 477 meter hoge Løvstakken door, één van de zeven bergen waarnaar de stad Bergen is vernoemd. Door de tunnel loopt de fylkesvei 540, een belangrijke lokale verbinding. Het noordelijk portaal ligt boven de Damsgårdstunnel van de RV555 en in het verlengde van de Puddefjordsbrug. Bij het zuidelijk tunnelportaal is een tolstation van het tolcordon van Bergen.

Geschiedenis

Het verkeer tussen het centrum van Bergen en de zuidwestelijke stadsdelen verliep oorspronkelijk via Øvre Fyllingsveien, een smalle stadsweg. Om de bereikbaarheid van het zuidwesten van Bergen te verbeteren is de Løvstakktunnel aangelegd, die in 1968 is opengesteld. Het was één van de eerste langere tunnels rond Bergen. Vanwege zijn leeftijd scoorde de tunnel slecht in een veiligheidsaudit in 2002. Daarna zijn verbeteringen doorgevoerd. De tunnel was oorspronkelijk onderdeel van de riksvei 540, maar is per 2010 afgewaardeerd naar de fylkesvei 540.

Verkeersintensiteiten

Met 15.700 voertuigen is het een vrij drukke enkelbuizige tunnel.

Zie ook

Referenties