LKW-Stau

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een LKW-Stau op de Italiaanse A22 bij Sterzing (Südtirol).
Een LKW-Stau op de Duitse A1 bij Bremen.
De A861 bij Rheinfelden, met een LKW-Stau voor de Zwitserse grens.

Een LKW-Stau is een file van vrachtauto's, vaak in de context dat overig verkeer nog kan doorrijden. De term is Duits en wordt vooral in Duitsland, Oostenrijk en Italië (Südtirol) gebruikt.

Naam

LKW is een veelgebruikte afkorting in het Duits om een vrachtauto mee aan te duiden. LKW staat voor Lastkraftwagen. Stau is het Duitse woord voor file (congestie).

Kenmerken

Een LKW-Stau ontstaat als het aanbod van vrachtverkeer zo hoog is dat de file voor een knelpunt voor vrachtwagens veel eerder begint dan voor autoverkeer. Op de rechterrijstrook staat het vrachtverkeer vaak al kilometers eerder stil dan het autoverkeer, dat vaak nog met hogere snelheid kan doorrijden. In sommige gevallen is er zelfs helemaal geen vertraging voor autoverkeer. Dit ontstaat in Duitsland vaak bij wegwerkzaamheden. Het fenomeen is ook bekend aan de grens met Oostenrijk, met name de staat Tirol doseert het vrachtverkeer op drukke dagen waardoor lange wachtrijen ontstaan op de Duitse A93 en de Italiaanse A22. Ook in Oostenrijk zelf ontstaat dit soms op de A12 en A13 rond Innsbruck. In sommige gevallen kan de wachtrij vrachtwagens wel 20 of 30 kilometer lengte bereiken. De vertraging voor het transport wordt dan uitgedrukt in uren. Vrachtwagenchauffeurs verliezen soms dermate veel tijd in een LKW-Stau dat ze door hun rijuren raken en op de vluchtstrook moeten wachten of zelfs overnachten.

Locaties

Een LKW-Stau komt in Duitsland veelvuldig voor omdat dit land extreem veel wegwerkzaamheden kent in vergelijking met de meeste andere landen. Soms wordt er wel op 200 of 300 plekken tegelijk op de Autobahn gewerkt. In gevallen waarbij er rijstroken afvallen moet al het vrachtverkeer invoegen, dit veroorzaakt lange wachtrijen. Dit kan dus overal in Duitsland voorkomen, het is met name berucht op de grote doorgaande routes.

Daarnaast komt het voor op locaties met grenscontroles of dosering, met name aan de grens van Duitsland en Zwitserland bij Basel en bij het binnenkomen van Tirol vanuit Duitsland of Italië. Elders in Oostenrijk komt dit fenomeen minder voor omdat alleen Tirol vaak aan dosering doet. Bij de Gotthardtunnel in Zwitserland is het betrekkelijk zeldzaam omdat hier het aanbod vrachtverkeer vaak te laag ligt om lange wachtrijen te veroorzaken.

Gevaren

Een LKW-Stau is een gevaarlijk fenomeen. Omdat de file vaak al begint voordat er enige aanduiding is op vertraging staat het verkeer op de rechterrijstrook onverwacht helemaal stil terwijl het overig verkeer nog met 100 of 130 km/h doorrijdt. In Duitsland komt het veelvuldig voor dat vrachtwagens met volle snelheid op een stilstaande file botsen, hierbij vallen bijna dagelijks doden.

Een ander gevaar is dat afritten geblokkeerd raken. Autoverkeer kan dan niet meer de afrit bereiken omdat deze geblokkeerd is door een rij vrachtauto's die bumper aan bumper staan. Indien men toch probeert tussen de vrachtwagens te gaan betekent dat stilstaan op een rijstrook waar achteropkomend verkeer nog met hoge snelheid rijdt, wat de kans op ernstige ongevallen sterk doet toenemen.

Tevens is de LKW-Stau een probleem voor hulpdiensten die vanaf het onderliggend wegennet komen. Zij kunnen vaak moeilijk invoegen tussen een muur van vrachtauto's die stilstaat op de rechterrijstrook.

Externe links

Video:

Referenties