LP-1 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LP-1
Begin Puerto de Santa Cruz de La Palma
Einde Argual
Lengte 102 km
Route

Puerto de Santa Cruz de La Palma

Los Sauces

Barlovento

Argual

De LP-1 is een carretera in Spanje, gelegen op het eiland La Palma van de Canarische Eilanden. De weg vormt de route rond de noordzijde van het eiland, een zeer kronkelige weg vanaf Puerto de Santa Cruz aan de oostkust tot Argual bij Los Llanos de Aridane aan de westkant. De weg heet ook wel de Carretera del Norte de La Palma of de Circunvalación Norte de La Palma. De LP-2 is 102 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het viaducto de Los Tilos.

De LP-1 volgt globaal de kustlijn rond de noordzijde van La Palma. De weg begint als de Avenida Marítima in Santa Cruz de la Palma en is de primaire stadsweg van de stad. De weg voert hier direct langs de kustlijn. Elders ligt de weg hoger op de helling, op 200 tot 300 meter rond de noordoostkant, op 500 tot 1000 meter rond de noordzijde, maximaal 1200 meter hoogte rond het noordwesten en en 300 tot 800 meter hoogte rond de westkant van het eiland. De weg kent daardoor soms forse hoogteverschillen.

Kenmerkend aan de route is het kronkelige karakter, de weg is extreem bochtig op grote delen van de route. De weg is enkelbaans maar is wel breed genoeg voor twee rijstroken. Op een klein aantal trajecten is de LP-1 wat breder en heeft soms een klimstrook, ten noorden van Santa Cruz ligt ook een kort stuk met 2x2 rijstroken op een smal profiel.

Het landschap varieert sterk, er is deels sprake van een gecultiveerd terrassenlandschap met plantages met fruitbomen, waaronder ook bananenbomen. Op de noordzijde van La Palma voert de weg ook door bosgebieden. Er liggen weinig echte bebouwde kommen op de route, er is sprake van verspreide bebouwing waarvan grotere groepen woningen een komnaam hebben. De plaatsen liggen op de noordkant van La Palma niet aan zee maar hoger op de hellingen.

De LP-1 voert rond de Caldera de Taburiente, een enorme caldera (krater) omringd door bergruggen, waaronder de hoogste berg van La Palma, de 2.423 meter hoge Roque de los Muchachos. De weg LP-4 vormt een alternatieve verbinding vanaf Santa Cruz naar de noordkant van het eiland, maar gaat helemaal over dit gebergte op meer dan 2.200 meter boven zeeniveau, terwijl de LP-1 rond het gebergte voert.

Geschiedenis

De bochtige LP-1 bij Barlovento.
De Avenida Marítima in Santa Cruz.

De weg was oorspronkelijk een carretera comarcal, genummerd als de C-830 en C-832, die samen de rondweg van La Palma vormden. De C-830 vormde het noordelijk deel en de C-832 het zuidelijk deel. De carreteras comarcales zijn in 1984 overgedragen aan de regering van de Canarische Eilanden, waarna het wegbeheer in 1991 geformaliseerd werd, waarbij het Cabildo Insular de La Palma verantwoordelijk werd voor de wegen op het eiland La Palma. De C-830 is toen integraal hernummerd als de LP-1, maar de LP-1 omvatte ook een deel van de oude C-832, tussen Puntagorda en Los Llanos.

De LP-1 heeft nooit veel betekenis gehad voor doorgaand verkeer tussen het westen en oosten van La Palma, het verkeer maakte gebruik van de zuidelijke route (LP-2) die aanzienlijk minder bochtig is. Vanaf 1970 maakte het verkeer gebruik van de LP-3 nadat een tunnel onder het gebergte gereed kwam. Daardoor was de LP-1 vooral ter ontsluiting van de diverse streken op het noorden van het eiland.

De weg is zeer tijdrovend om te rijden vanwege het bochtige karakter, er zijn echter wel pogingen gedaan om de weg te verbeteren, zo heeft het grootste deel van de route wel een rijbaan die breed genoeg is voor twee volwaardige rijstroken.[1] Het grootste project was de bouw van het Viaducto de los Tilos, een 353 meter lange en 150 meter hoge boogbrug over een kloof op de noordoostkant van La Palma, die op 18 december 2004 werd geopend.[2][3]

Op 31 januari 2022 werd een contract gegund om 7,6 kilometer van de LP-1 tussen Los Llanos en Tijarafe aan de westkant van La Palma te moderniseren.[4]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 9.000 voertuigen door Santa Cruz de la Palma, dalend naar zo'n 2.000 tot 3.000 voertuigen per dag rond de noordzijde van La Palma. Nabij Los Llanos de Aridane stijgen de intensiteiten tot bijna 6.000 voertuigen per dag.[5]

Referenties

Primaire wegen op La Palma

LP-1LP-2LP-3LP-4LP-5LP-20LP-21