LP-2 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LP-2
Begin Puerto de Santa Cruz de La Palma
Einde Puerto de Tazacorte
Lengte 55 km
Route

Santa Cruz de La Palma

Los Canarios

Las Manchas

Empalme Tajuya

Los Llanos

Puerto de Tazacorte

De LP-2 is een carretera in Spanje, gelegen op het eiland La Palma van de Canarische Eilanden. De weg vormt de zuidelijke rondweg van het eiland, vanaf de hoofdstad Santa Cruz de La Palma aan de oostkust tot Puerto de Tazacorte aan de westkust. De weg heet ook wel de Carretera del Sur de La Palma of Circunvalación Sur de La Palma. De LP-2 is 55 kilometer lang.

Routebeschrijving

De LP-2 in Villa de Mazo, ten zuiden van Santa Cruz.

De LP-2 begint in Puerto de Santa Cruz de La Palma, de haven van de hoofdstad Santa Cruz. Hier sluit de LP-1 rond de noordzijde van het eiland aan en de LP-3 die door het binnenland de snelste route naar de westkant van La Palma vormt.

De LP-2 volgt een route rond de zuidkant van La Palma. De eerste 3 kilometer vanuit Santa Cruz heeft 2x2 rijstroken en heeft deels de karakteristieken van een autovía. De weg heeft niet de status van autovía, maar is wel de weg met de hoogste ontwerpstandaarden op La Palma. Na de afsplitsing van de LP-5 naar de luchthaven is de LP-2 een enkelbaans weg.

Vervolgens stijgt de LP-2 tot hoger op de hellingen en blijft een lang stuk op meer dan 500 meter boven zeeniveau. Dit traject is relatief breed, niet zo bochtig en voert rond de zuidkant van La Palma. Er liggen weinig echte bebouwde kommen op dit deel van de route, er is wel verspreide bebouwing. De weg voert via het dorp Los Canarios dat de zuidelijkste plaats op La Palma is. De weg ligt hier tussen de 700 en 800 meter boven zeeniveau en voert over de hellingen van de vulkanische Cumbre Vieja.

Na meer dan 20 kilometer zuidwaarts te hebben verlopen keert de weg om naar het noorden en bereikt dan een wat dichter bevolkte streek dat minder steile hellingen heeft. Ook deze streek heeft maar een paar echte bebouwde kommen, maar hier is wel meer verspreide bebouwing. Bij Empalme Tajuya sluit de LP-3 uit Santa Cruz weer aan. De weg voert dan door de kleine stad Los Llanos de Aridane, dat de grootste plaats op La Palma is. Los Llanos heeft een rondweg in de vorm van de LP-21. Ten westen van Los Llanos sluit de LP-1 aan, de weg daalt daarna af naar de kustlijn bij Puerto de Tazacorte, waar de weg eindigt.

Geschiedenis

De Avenida Bajamar in Santa Cruz.
De LP-2 op het zuiden van La Palma.

Van oudsher waren er twee routes tussen oost en west op La Palma, de LP-2, die een relatief vlakke route rond de zuidkant van La Palma vormt, of wat thans de LP-301 is, een secundaire weg via de bergpas El Pilar die circa 1480 meter boven zeeniveau komt. Zeker voor zwaar verkeer was de LP-301 lastig te berijden, de LP-2 kent veel geleidelijker hoogteverschillen. In 1970 kwam de eerste Túnel de La Cumbre van de LP-3 gereed, een 1107 meter lange tunnel onder de bergrug die oost en west scheidt. Dit was meteen de snelste route tussen oost en west. De LP-2 is sindsdien vooral voor de lokale ontsluiting van het zuiden van La Palma.

De LP-2 was oorspronkelijk een carretera comarcal, de C-832, die echter langer was en ook een deel van de hedendaagse LP-1 op het westen van La Palma omvatte. Deze weg is in 1984 overgedragen aan de overheid van de Canarische Eilanden. In 1991 werd het wegbeheer op de eilanden geformaliseerd, de weg is toen overgedragen aan de Cabildo Insular de La Palma en als de LP-2 genummerd.

Het deel bij Santa Cruz de la Palma is over ruim 3 kilometer als een quasi autovía aangelegd, met substandaard kenmerken. Er zijn enkele ongelijkvloerse aansluitingen met afritnummering. Wanneer deze weg is aangelegd is niet bekend, maar in elk geval in de jaren '90 of eerder.

Rond Los Llanos is in 2008 een rondweg opengesteld, dit is één van de twee rondwegen op La Palma. De weg werd echter geen onderdeel van de LP-2, maar is apart genummerd als de LP-21.[1]

Op 19 september 2021 trok er een lavastroom van de vulkaan Cumbre Vieja over de LP-2 nabij El Paraíso.[2] De vulkaanuitbarsting duurde uiteindelijk bijna drie maanden en heeft grote schade aan de westkant van La Palma toegebracht, waaronder aan de LP-2.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 24.000 voertuigen per dag op de quasi autovía bij Santa Cruz de la Palma, het drukste wegvak van La Palma. Net na de LP-3 rijden nog 10.000 voertuigen per dag, daarna snel dalend naar zo'n 2.000 voertuigen per dag op een groot deel van de route rond de zuidkant van La Palma. Dit stijgt weer naar 9.000 voertuigen vlakbij Los Llanos.[4]

Referenties

Primaire wegen op La Palma

LP-1LP-2LP-3LP-4LP-5LP-20LP-21