LP-4 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LP-4.svg
ES LP-4 map.png
LP-4
Begin Santa Cruz de La Palma
Einde Hoya Grande
Lengte 48 km
Route

Centrum.svg Santa Cruz de La Palma LP-1.svg

Bergpas.svg Roque de Los Muchachos

Centrum.svg Hoya Grande LP-1.svg

De LP-4 is een carretera in Spanje, gelegen op het eiland La Palma van de Canarische Eilanden. De weg vormt een verbinding over de Roque de los Muchachos, een bergrug rond de Caldera de Taburiente. Het is de hoogste weg van La Palma, een zijweg naar een observatorium bereikt 2.423 meter boven zeeniveau. De LP-4 heet ook wel de Carretera del Roque de los Muchachos en is 48 kilometer lang.

Routebeschrijving

De 2.423 meter hoge Roque de los Muchachos, de hoogste weg van de Canarische Eilanden.

De LP-4 begint op 140 meter boven zeeniveau net ten noorden van Santa Cruz op een kruising met de LP-1. De weg begint dan aan een lange klim het hooggebergte in. Het eerste deel kent nog wat verspreide bebouwing en gecultiveerd terrassenlandschap, boven de 600 meter hoogte voert de weg door bossen. De weg is erg kronkelig en stijgt voortdurend stevig. De weg is wel breed genoeg voor twee rijstroken. Boven de 2.000 meter hoogte komt de LP-4 boven de boomgrens uit.

De LP-4 verloopt vervolgens over de hoogste bergrug van La Palma, met schitterend uitzicht over de berghellingen, de Atlantische Oceaan en naar het zuiden de enorme Caldera de Taburiente. Het hoogste punt van de LP-4 zelf ligt op circa 2.300 meter boven zeeniveau, aan de westzijde van de caldera is een zijweg naar een astronomisch observatorium dat op de top van de Roque de los Muchachos staat, de hoogste berg van La Palma. Deze geasfalteerde weg voert helemaal tot bovenop de berg op 2.423 meter hoogte.

Naar het noordwesten toe begint een steile afdaling, maar deze is minder lang dan aan de oostzijde. De weg voert hier door een beboste zone en daalt af tot het eindpunt met de LP-1 op circa 1.100 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Een satellietbeeld van La Palma, met de Caldera de Taburiente waar de LP-4 overheen voert duidelijk zichtbaar.

La Palma is een vulkanisch eiland dat 3 tot 4 miljoen jaar geleden is ontstaan. Een half miljoen jaar geleden stortte de vulkaan Taburiente half in, waardoor de Caldera de Taburiente ontstond, één van de grootste calderas in de wereld, het meet ongeveer 10 kilometer in doorsnede. De noordzijde ervan is blijven staan, dit is de 2.423 meter hoge Roque de los Muchachos.

De LP-4 is aangelegd naar het Observatorio del Roque de los Muchachos, een astronomisch observatorium dat voornamelijk begin jaren '80 is gebouwd. De weg is vermoedelijk in dezelfde periode aangelegd. Het belang van de LP-4 is naast toegang tot het observatorium ook vooral toeristisch. De weg naar het observatorium is de op één na hoogste weg van Spanje en vergelijkbaar met een aantal van de hoogste Alpenpassen. De weg heeft ook het grootste hoogteverschil in één klim van alle wegen in Europa, omdat in tegenstelling tot de Alpen, deze klim bijna op zeeniveau begint. De weg is één van de primaire toeristische attracties van La Palma.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 400 voertuigen over het hoger gelegen deel van de LP-4.[1]

Referenties

Primaire wegen op La Palma

LP-1LP-2LP-3LP-4LP-5LP-20LP-21