LP-5 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LP-5.svg
ES LP-5 map.png
LP-5
Begin Santa Cruz de La Palma
Einde Aeropuerto de La Palma
Lengte 4 km
Route

Afslagsymbool.svg LP-2.svg

Centrum.svg Aeropuerot de La Palma

De LP-5 is een carretera in Spanje, gelegen op het eiland La Palma van de Canarische Eilanden. De weg vormt de verbinding tussen de hoofdstad Santa Cruz de La Palma en de luchthaven van het eiland. De LP-5 heet ook wel de Carretera del Aeropuerto de La Palma en is 4 kilometer lang.

Routebeschrijving

De LP-5 bij de luchthaven van La Palma.

De LP-5 begint ten zuiden van Santa Cruz op het punt waar de korte autovía van de LP-2 eindigt en overgaat in de LP-5 naar de luchthaven. De LP-2 zelf slaat hier van de doorgaande route af. De LP-5 is daarna een enkelbaans weg en gaat met een tunnel onder de landingsbaan van de luchthaven door. De LP-5 eindigt ter hoogte van de terminal, alhoewel de weg fysiek verder loopt als de LP-205 naar Lodero.

Geschiedenis

Lange tijd was La Palma alleen bereikbaar per schip. De haven van Santa Cruz was de belangrijkste op het eiland. In 1955 opende de eerste luchthaven van La Palma, gelegen bij Buenavista, hoger op de helling ten westen van Santa Cruz. Deze locatie was ongunstig en er werd al snel besloten om de luchthaven te verplaatsen naar een lager gelegen locatie aan de kustlijn. De luchthaven opende in 1970. Vermoedelijk is de LP-5 op dat moment ook aangelegd. Het zuidelijkste deel van de LP-5 is in 2009 verlegd over een viaduct vanwege de uitbreiding van de terminal en parkeerruimte voor vliegtuigen, dat deels op de plek van de oude LP-5 werd aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 7.500 voertuigen net na de overgang van de LP-2 naar de LP-5.[1]

Referenties

Primaire wegen op La Palma

LP-1LP-2LP-3LP-4LP-5LP-20LP-21