Laagna tee

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Laagna Tee)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Laagna Tee.jpg
-
Begin Tallinn
Einde Tallinn
Lengte 7 km
Route

Junction.svg Gonsiori tee

Afslagsymbool.svg Võidujooksu

Afslagsymbool.svg J. Smuuli tee

Afslagsymbool.svg M. Härma

Afslagsymbool.svg Varraku

Afslagsymbool.svg Mustakivi tee

Afslagsymbool.svg Raadiku

Afslagsymbool.svg K. Kärberi

Junction.svg EST-1.svgEST-11.svg

Laagna tee is een stadsautoweg in Tallinn, Estland. De weg vormt een ongelijkvloerse autoweg in het oosten van de stad en is 7 kilometer lang.

Routebeschrijving

Laagna tee begint ten zuidoosten van het centrum van Tallinn en voert dan 7 kilometer oostwaarts door flatwijken in het oosten van de stad. De weg telt 2x2 tot 2x4 rijstroken en ligt grotendeels verdiept. Het is geen echte snelweg, want er zijn bushaltes in de middenberm, maar de route is wel geheel ongelijkvloers. De autoweg doorkruist de wijk Lasnamäe, die grotendeels bestaat uit betonnen flats. Er liggen enkele grote winkelcentra langs de weg. Aan de rand van Tallinn versmalt de weg naar een tweestrooks weg en buigt dan af naar de Route 1. Hier eindigt ook de ringweg van Tallinn (Route 11).

Geschiedenis

De flatwijk Lasnamäe is vanaf 1973 aangelegd. De bouw van de wijk eindigde begin jaren '90. De wijk was ontworpen voor circa 180.000 inwoners, maar het aantal gezinnen is na de onafhankelijkheid van Estland teruggelopen. Het is nog steeds de grootste wijk van Tallinn met circa 115.000 inwoners, en bestaat grotendeels uit Russischtaligen.

De autoweg is tegelijkertijd met de wijk naar het oosten verlengd. Het oostelijkste deel van de weg opende op 31 augustus 2004 voor het verkeer, een ruim 2 kilometer lang deel door de wijk Seli dat aansluiting geeft op de Route 1 & 11. De aanleg van dit deel kostte € 32,6 miljoen.

Tussen 1986 en 1992 heette de autoweg de 'Oktoobri tee'. Alhoewel de weg geen autoweg- of autosnelwegstatus heeft, was het wel lange tijd de enige weg in Estland die gescheiden rijbanen heeft en volledig ongelijkvloers is met meerdere aansluitingen. Later is de Route 1 ten oosten van Tallinn ook snelwegachtig uitgebouwd.

Referenties