Lagos

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietbeeld van Lagos en de Lagos Lagoon, nabij de Atlantische kust.

Lagos (uitspraak: lay-gos) is de grootste stad van Nigeria. Het is het economische en culturele centrum van het land. Het exacte inwonertal is onduidelijk, maar wordt geschat op 21 miljoen inwoners, wat Lagos tot één van de grootste steden ter wereld maakt.

Inleiding

Lagos ligt in het zuidwesten van Nigeria, nabij de Golf van Guinea (onderdeel van de Atlantische Oceaan) en niet ver van de grens met Benin. De agglomeratie valt grotendeels binnen de staat Lagos, maar heeft zich uitgestrekt tot in de staat Ogun. Lagos ligt niet direct aan zee, maar voornamelijk aan de Lagos Lagoon, een grote lagune. Barrier Islands scheiden het stedelijk gebied van open zee. Het is opvallend dat een dermate grote stad bijna nergens direct aan zee ligt.

Het stedelijk gebied van Lagos is zeer omvangrijk, en meet ongeveer 70 kilometer van west naar oost en 50 kilometer van noord naar zuid. De voornaamste geografische begrenzingen zijn de lagunes bij de kust. De omgeving is verder vrij vlak en bebost, waardoor de stad makkelijk verder kan groeien. Er is veel water in en rond Lagos, met tal van rivieren en moerassen. Afgezien van het zakencentrum bestaat Lagos praktisch volledig uit laagbouw, waarvan de dichtheid naar de randen van de agglomeratie toe afneemt.

Het centrum is gelegen op het zeer dichtbevolkte Lagos Island. De meest welvarende delen van Lagos liggen op het schiereiland Lekki, ten oosten van het centrum. Hier vindt men grote vrijstaande huizen. Het grootste deel van de bevolking woont echter in provisorische huizen.

Lagos genereert een fors aandeel van de Nigeriaanse economie, en is één van de weinige steden in west-Afrika met een groot zakencentrum. Lagos heeft tevens een grote haven en veel industrie, met name olieraffinaderijen. Lagos heeft een tropisch moessonklimaat, met droge en natte seizoenen. Er valt veel neerslag, gemiddeld ruim 1.500 mm per jaar. De temperaturen variëren weinig gedurende het jaar, van 28 °C in juni tot 33 °C in februari. Lagos ligt ruim 700 kilometer ten noorden van de evenaar.

Wegennet

Lagos heeft een voor Afrikaanse begrippen relatief uitgebreid wegennet, dat echter overwelmd wordt door de hoeveelheid verkeer. Alhoewel het autobezit in Lagos veel lager is dan in westerse landen, zorgt de enorme bevolkingsomvang van meer dan 20 miljoen voor een grote verkeersgeneratie. Lagos is berucht vanwege de extreme congestie, die de economie schaden.

Expressways

Lagos heeft een netwerk van expressways, in variërende staat van uitbouw. De meeste expressways zijn naar Europese maatstaven substandaard, en enkele expressways, zoals de Lekki - Epe Expressways zijn eigenlijk geen snelwegen, maar tolwegen met gelijkvloerse kruisingen. Rond het centrum van Lagos verloopt de Ring Road, de enige van dit type in Afrika. Dit is ook de enige volledige ringweg van Lagos, vanwege de ligging aan de kust en een lagune is een buitenste ringweg niet mogelijk. De Apapa - Oshodi Expressway vormt een halve ringweg door de binnenste voorsteden.

De Lagos - Ibadan Expressway (E1) is de enige nationale expressway, die naar de stad Ibadan loopt. Deze begint vanuit de Third Mainland Bridge. De Lagos - Badagry Expressway is met 2x5 rijstroken de breedste van Lagos, alhoewel het niet volledig een snelweg is tot aan Badagry. Dit is wel de voornaamste weg naar Benin. Er zijn drie bruggen naar het 'mainland', de Ijora Causeway (Carter Bridge), Eko Bridge en Third Mainland Bridge. Deze laatste is met 11,8 kilometer de langste brug van Afrika.

Expressways in Lagos

Apapa RoadApapa - Oshodi ExpresswayEko BridgeGbagada ExpresswayIjora CausewayIkorodu RoadLagos - Badagry ExpresswayLagos - Ibadan ExpresswayLekki - Epe ExpresswayRing RoadThird Mainland BridgeFourth Mainland Bridge


Geschiedenis

De meeste snelwegen in en rond Lagos zijn in de jaren '70 aangelegd en later opgewaardeerd. Enkele belangrijke projecten zijn in de jaren '80 uitgevoerd, zoals de upgrade van de Ikorodu Road en de aanleg van de Third Mainland Bridge. In 2012 werd de Lekki - Epe Expressway in gebruik genomen, de eerste tolweg van Nigeria die met het PPS-principe is aangelegd. In 2015 werd de Bagrady Expressway met 2x5 rijstroken opgeleverd, die sindsdien de breedste snelweg van Lagos is.

Referenties