Lainbergtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lainbergtunnel
A9 AT.svg
Blank.png
Kruist Tamberg
Lengte 2.278 meter
Openstelling 08-11-1997
Intensiteit 15.600 mvt/dag
Locatie kaart

De Lainbergtunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de A9 bij Windischgarten in de staat Oberösterreich. De tunnel is tweebuizig en is 2.278 meter lang.

Kenmerken

De Lainbergtunnel is een tweebuizige tunnel en is vooral vanuit landschappelijke gronden aangelegd, aangezien er in het dun bevolkte dal ruimte genoeg was om de snelweg op maaiveld aan te leggen. De Lainbergtunnel bestaat eigenlijk uit twee tunnels, een korte overkapping ten westen van de tunnel en de eigenlijke Lainbergtunnel. Bovenop de tunnel loopt de B138. Het westelijke tunnelportaal ligt op 570 meter hoogte, licht dalend naar 560 meter bij het oostelijke portaal. De parallel verlopende spoorlijn heeft ter plekke geen tunnels. De tunnel verloopt door de noordelijke helling van de Tamberg, alhoewel de beboste helling boven de tunnel amper 700 meter hoog is.

Geschiedenis

De tunnel is op 8 november 1997 opengesteld met één tunnelbuis. De snelweg eindigde toen direct ten westen van de tunnel, pas in 2003 werd deze via de Tunnelkette Klaus naar het noordwesten verlengd. In januari 2006 werd begonnen met de bouw van de tweede tunnelbuis, die op 28 februari 2008 in gebruik werd genomen. Daarna is de bestaande buis gerenoveerd, waarna sinds 13 augustus 2008 de volle capaciteit van 2x2 rijstroken beschikbaar was.

Verkeersintensiteiten

De A9 is niet erg intensief bereden, met in 2010 gemiddeld 15.600 voertuigen door de Lainbergtunnel. Vrijdagen zijn gemiddeld het drukste met 18.100 voertuigen. 2.900 vrachtwagens rijden dagelijks door de Lainbergtunnel.

Referenties


Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel