Landecker Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landecker Tunnel
A12 AT.svg
Landecker Tunnel.jpg
Kruist Venet
Lengte 6.955 meter
Openstelling 24-06-2000
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Landecker Tunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in een zubringer van de A12 bij Landeck in de staat Tirol. De tunnel is enkelbuizig en 6.955 meter lang.

Kenmerken

De Landecker Tunnel is de bypass van het stadje Landeck en geeft vanaf de A12 gemakkelijk toegang tot het bovenste deel van het Inntal zonder door Landeck te hoeven rijden. Het is tevens onderdeel van een doorgaande route naar het Engadin in Zwitserland. Ten slotte vormt de route de ontsluiting vanuit het noorden naar de Reschenpass en Italië. De tunnel is derhalve van groot doorgaand belang. De tunnel is enkelbuizig met tegenverkeer, alhoewel het formeel een onderdeel is van de Autobahn A12. Bij het noordportaal steekt de weg direct de rivier de Inn over en eindigt meteen op het Knoten Oberinntal. Aan de zuidzijde gaat de tunnel over in de B180. De Zubringer van de A12 is dus feitelijk niet meer dan enkel de Landecker Tunnel. De tunnel loopt door het westelijk deel van het Venetmassief.

Geschiedenis

De Landecker Tunnel was oorspronkelijk niet gepland als onderdeel van de A12, toen deze vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw werd aangelegd. Pas na de completering van de A12 werd de Landecker Tunnel gebouwd. De tunnel opende op 24 juni 2000 voor het verkeer en is daarmee één van de nieuwste langere wegtunnels van Oostenrijk (afgezien van verdubbelingen van bestaande tunnels). De tunnel maakte het voor doorgaand verkeer veel gemakkelijker om vanaf het snelwegennet richting het bovenste Inntal, Engadin en de Reschenpass te komen.

Tol

Vaak wordt gedacht dat de Landecker Tunnel geen onderdeel van het autosnelwegennet is, en daarom geen Autobahnvignet noodzakelijk is. Echter, de Landecker Tunnel is onderdeel van de A12 en daarmee vignetplichtig. Veel verkeer vanaf de Fernpass richting Zwitserland en het Kaunertal heeft daarom alsnog een vignet nodig.

Referenties


Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel