Landtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een landtunnel is een verkeerstunnel op het vasteland. In Nederlandse context worden er tunnels mee bedoeld die niet onder water doorlopen, zoals riviertunnels. Landtunnels in Nederland worden dan ook via de open-bouwput-methode gebouwd, onder of boven maaiveld. Ook sommige boortunnels zijn landtunnels, zoals de Hubertustunnel in Den Haag. Sinds 2016 is de Koning Willem-Alexandertunnel de langste landtunnel van Nederland.

Kenmerken

Een landtunnel wordt meestal aangelegd vanuit landschappelijke redenen. Het is een extreme vorm van inpassing van infrastructuur. Landtunnels zijn wettelijk gezien doorgaans niet noodzakelijk om een nieuwe weg aan te leggen, aan de normen voor geluidsoverlast en luchtkwaliteit kan meestal ook via reguliere maatregelen voldoen worden. Landtunnels in Nederland liggen zowel op maaiveld als beneden maaiveld. Sommige landtunnels zijn halfverdiept. Doorgaans is de ruimte bovenop een landtunnel niet geschikt om op te bouwen en worden er meestal sportvelden of een stadspark op aangelegd.

Geschiedenis

De eerste landtunnel van Nederland waren de Roertunnel en de Swalmentunnel in de A73, die in 2007 opgeleverd zijn. Vlak daarna werd de Hubertustunnel in Den Haag opengesteld in 2008 en in 2012 volgde de Leidsche Rijntunnel in de A2 in Utrecht. Het is een nieuwer concept. Min of meer een doorontwikkeling van inpassing ten opzichte van bijvoorbeeld de luifel over de A28 bij Zeist of het gebogen glazen geluidsscherm langs de A16 in Dordrecht. Landtunnels voor spoorwegen bestaan al wat langer en zijn voornamelijk in de HSL-zuid en de Betuweroute gebouwd, alhoewel sommige van deze tunnels ook rivieren kruisen. Een aquaduct wordt niet als landtunnel beschouwd, evenals korte stedelijke tunnels van het onderliggend wegennet. De in 1966 geopende Schipholtunnel is feitelijk een landtunnel. De Schipholtunnel is tevens de breedste tunnel van Europa.

Toekomst

In Nederland zijn een groot aantal landtunnels gepland, zoals de de Tunnel Lage Bergse Bos (A16) bij Rotterdam, de Tunnel Zuidas in de A10 in Amsterdam en de Gaasperdammertunnel in de A9.

Buitenland

In met name Spanje zijn relatief veel landtunnels aangelegd, met name in Barcelona en Madrid. In Duitsland wordt de A7 in Hamburg overkapt. In Düsseldorf ligt de Rheinufertunnel in de B8 en in Berlin bevindt zich de Tiergartentunnel in de B96. In Frankrijk zijn er landtunnels in Paris te vinden, voornamelijk overkapte delen en tunnels in de A86, maar ook elders in de metropool. De bekendste landtunnel in de Verenigde Staten is wellicht de Big Dig in Boston.

Lijst van landtunnels

In gebruik zijnde landtunnels:

Referenties