Lane Cove Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lane Cove Tunnel
New South Wales alphanumeric route M2.svg
Blank.png
Kruist Sydney
Lengte 3.600 meter
Openstelling 25-03-2007
Intensiteit 70.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Lane Cove Tunnel is een tunnel in Sydney, New South Wales, Australië. De tunnel vormt een verbinding tussen de Hills Motorway naar de noordwestelijke voorsteden en de Gore Hill Freeway richting het centrum van Sydney. De tunnel is 3,6 kilometer lang.

Locatie

De tunnel is gelegen tussen de wijken North Ryde en Lane Cove, waar de naam ook vandaan komt. In het westen sluit de Hills Motorway aan, een 2x2 snelweg. In het oosten sluit de Gore Hill Freeway aan, een 2x2 snelweg die uiteindelijk aansluit op de Warringah Freeway richting het centrum van Sydney. De tunnel vervangt de zesstrooks Epping Road, die verkeerslichten kent.

Tunnel

De tunnel bestaat uit twee buizen met elk 3 rijstroken en is 3,6 kilometer lang. De tunnel verkortte de reistijd over 4 kilometer met 17 minuten, daar Epping Road chronische congestie kende. De doorgaande capaciteit op het traject is 2x2 rijstroken, maar de tunnel zelf telt 2x3 rijstroken zonder vluchtstroken.

Geschiedenis

De tunnel kostte A$ 1.1 miljard en de aanleg begon in juni 2004. De tunnel kende bij de aanleg problemen, zoals een instorting van een ventilatiebuis en schade aan gebouwen boven de tunnel. Desondanks werd de tunnel twee maanden voor op schema opengesteld, op 25 maart 2007. De tunnel haalde niet de geprojecteerde verkeersintensiteiten, waardoor de tolinkomsten lager uitvielen dan begroot, waarna de originele concessionaire, Connector Motorways, de tunnel voor A$ 630 miljoen verkocht aan Transurban.

Tol

De Lane Cove Tunnel is een tolweg. De tol bedroeg per 1 oktober 2017 $ 3.25 en worden elk kwartaal op de inflatie aangepast.[1] De tol wordt in beide richtingen geheven en is volledig elektronisch.

Verkeersintensiteiten

In 2005 maakten dagelijks nog 76.000 voertuigen gebruik van Epping Road.[2] Dit daalde na de openstelling van de tunnel naar zo'n 50.000 voertuigen en later naar 39.000 voertuigen,[3] terwijl in 2012 zo'n 70.000 voertuigen dagelijks door de tunnel reden.[4]

Externe links

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway