Langener Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Langener Tunnel
S16 AT.svg
Blank.png
Kruist Thüringer Alpe
Lengte 2.090 / 2.325 meter
Openstelling 1991
Intensiteit 11.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Langener Tunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de S16 bij het dorp Klösterle in Voralberg. De tunnel is dubbelbuizig, de noordelijke buis heeft een lengte van 2.090 meter en de zuidelijke buis een lengte van 2.325 meter.

Kenmerken

De Langener Tunnel is dubbelbuizig en ligt net ten westen van de Arlbergtunnel. Tussen de tunnels ligt de aansluiting Langen, waar tevens de overgang van 1x2 naar 2x2 rijstroken ligt. De tunnel heeft een ruime bocht langs het dorp Klösterle en gaat onder een uitloper van de Thüringer Alpe door. Indien de tunnel gesloten is, dan kan het verkeer gebruikmaken van de parallel gelegen L97.

Geschiedenis

De tunnel opende in 1991 voor het verkeer als onderdeel van de S16 welke werd opengesteld tussen Langen am Arlberg en Danöfen. De weg werd hier gelijk toekomstvast aangelegd met 2x2 rijstroken, terwijl de aansluitende wegvakken elk nog 1x2 rijstroken telden. In 2005 opende de tweede rijbaan tussen Danöfen en Dalaas, waardoor er sindsdien sprake is van een langer deel met 2x2 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks gemiddeld 11.000 voertuigen door de Langener Tunnel, die daarmee niet erg druk is. Files komen nauwelijks voor vanwege de lage intensiteiten, ondanks dat de versmalling voor de Arlbergtunnel zich pal ten oosten van de tunnel bevindt.

Referenties


Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel