Lanhai Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
G75
Begin Lanzhou
Einde Haikou
Lengte 2.480 km
Route

Lanzhou

South Ring Expressway (Lanzhou) (G2201)

Duikeshan

Taishi

Xintianpu

Lintao-North

Lintao-South

Xiguancun (G212)

Weiyuan

Longwei Expressway (S14)

Lianfengzhen

(3.800 m)

Sanchazhen

Dacaotanxiang

Muzhailing Tunnel (15.200 m)

Minxian-North

Minxian-South

Hadapuzhen (G212)

Tanchang-West (G212)

Tanchang-East (G212)

Dachuanxiang

Jiaogongzhen (G212)

Liangshuizhen

Pingmian Expressway (G8513)

Longnan-North

Longnan-South

G212

S206

S206

Zhongmiaoxiang (S206)

Qinchuan (S105)

Jingkun Expressway (G5)

Enguang Expressway (G5012)

Taigong

Cangxi

Langzhong

Nanbu

Xichong

Ximian Expressway (S32)

Nanchong

Ring Expressway

Hurong Expressway (G42)

Yuechi

Suiguang Expressway

Wusheng

Jiezhi

Qiantang

Yunmen

Heyang

Hechuan

Yanjing

Caojie

Jinyunshan

Beibei

Ring Expressway (G5001)

Sanxikou

Lijiazhen

Huyu Expressway (G50)

Chongqing-Northwest

Chengyu Ring Expressway (G93)

Yukun Expressway (G85)

Chongqing-Southwest

Dadukou

Yuanjiawan

Chongqing-South

Baomao Expressway (G65)

Ring Expressway (G5001)

Diaoju

Qijiang

Qiwan Expressway

Sanjiang

Dongxi

Anwen

Liangfeng

Xinzhan

Chumi

Tongzi

Zunyi

Zunyi-North

Zunyi-Centre

Zunyi-South

Majiawan

Nanbai

Xinzhan

Sanhe

Wujiang

Xifeng

Jiuchang

Zhazuo

Xiuwen

Shawen

Ring Expressway (G6001)

Peixi

Guiyang-Northeast

Airport Expressway

Guiyang Airport

Hukun Expressway (G60)


Guiyang - Majiang via Hukun Expressway (G60)


Hukun Expressway (G60)

Duyun-North

Duyun-South

Mochong

Dushan

Shangsi

Xaishi

Majia Expressway

Mawei

Liuzhai

Nandan

Chehe

Shankun Expressway (G78)

Shangtan

villages

Shangmiao (G210)

Du'an

Mashan

Wuming-North

Wuming-South

Guangkun Expressway (G80)

Nanning-Northeast

Quannan Expressway (G72)

Nanning-Southeast

Ring Expressway (G7201)

Nanning-South

Qinbeiqu-North

Qinbeiqu-Centre

Qindong Expressway (G7511)

Qinzhou-West

Qinzhou-South

Qinzhou-East

Beihashi

Hepu

Shenhai Expressway (G15)

Mazhang

Chengyue

Leicheng

Songzhu

Longmen

Yingli

Xiaqiao

Xuwen-North

Xuwen-West

Xuwen-South

Xuwen Ferry Terminal

ferry to Hainan


Qingzhou Strait (gepland)

Ring Expressway (G98) (gepland)

De Lanhai Expressway (Chinees: 兰海高速公路), voluit de Lanzhou - Haikou Expressway (Chinees: 兰州-海口高速公路), is een expressway in China. De autosnelweg vormt een noord-zuidroute van Lanzhou naar Haikou en voert door de provincies Gansu, Sichuan, Guizhou, Guangxi en Guangdong. De autosnelweg ontsluit grote steden als Lanzhou, Chongqing, Guiyang en Nanning. De Lanhai Expressway is 2.480 kilometer lang en is genummerd als de G75.

Naam

De naam Lanhai Expressway slaat op de steden die de G75 verbindt, namelijk Lanzhou en Haikou.

Routebeschrijving

Gansu

De snelweg begint aan de zuidkant van de 2,1 miljoen inwoners tellende industriestad Lanzhou, op zo'n 1.650 meter boven zeeniveau. De Lanhai Expressway geeft niet direct toegang tot andere snelwegen, om de Lianhuo Expressway te bereiken moet men door de stad rijden. De snelweg voert zuidwaarts met 2x2 rijstroken en stijgt stevig, naar zo'n 2.200 meter boven zeeniveau, waarna een vrij lange tunnel volgt, en men weer afdaalt naar een hooggelegen vallei op zo'n 1.800 meter. De bergen rondom zijn tot zo'n 3.600 meter hoog. De snelweg eindigt na zo'n 150 kilometer bij Weiyuan.

Zuidelijker voert een traject door extreem bergachtig terrein in het zuiden van Gansu. De snelweg daalt hier geleidelijk via smalle rivierdalen, dit traject kent veel tunnels en de snelweg verloopt soms op viaducten boven de rivier vanwege gebrek aan ruimte in de canyons. Dit deel verloopt langs de stad Wudu (Longnan). De snelweg bestaat vrijwel volledig uit tunnels of bruggen. Grote delen van de snelweg verloopt in tunnels door de bergen, waarbij de snelweg op sommige trajecten minder dan een kilometer door de open lucht verloopt voordat de volgende tunnel begint. De langste tunnel zuidelijk van Wudu is circa 9 kilometer lang. Op plekken waar de snelweg wel in de open lucht verloopt beslaat de snelweg vrijwel de gehele bodem van het dal. Afgezien van Wudu liggen er geen grotere plaatsen op de route in het uiterste zuiden van Gansu.

Sichuan

De grens tussen Gansu en de provincie Sichuan bevindt zich in een tunnel. De eerste enkele tientallen kilometers in Sichuan voeren door hetzelfde bergachtige terrein als in Gansu, maar de bergen worden geleidelijk lager. Men bereikt dan de stad Guangyuan, waar men de Jingkun Expressway (G5) kruist. Zuidelijk van Guangyuan gaan de bergen over in dichtbevolkt laagland. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert in zuidoostelijke richting. Pas na ruim 150 kilometer bereikt men de volgende noemenswaaridge stad, Nanchong.

De Lanhai Expressway verloopt hier over de ringweg van Nanchong en kent ook een korte dubbelnummering met de Hurong Expressway (G42). De snelweg voert verder zuidwaarts door het laagland, dat veel dorpen maar weinig grotere steden telt. De snelweg volgt de vallei van de rivier de Jialing. Via Wusheng verloopt de Lanhai naar de grens met Chongqing.

Chongqing

De snelweg verloopt voor zo'n 200 kilometer door de stadsprovincie Chongqing. Een groot deel van de stadsprovincie is feitelijk platteland. Men doorkruist een aantal korte, maar vrij steile en hoge bergruggen, dus de snelweg kent een aantal tunnels. De gemeente Chongqing telt 29 miljoen inwoners, waarvan een groot deel in de grote stad Chongqing woont. De Lanhai Expressway doorkruist de stadsprovincie van noord naar zuid, en is de belangrijkste snelweg voor het stedelijke noord-zuidverkeer, het doorgaande verkeer verloopt via de Ring Expressway of gewoon via de Lanhai Expressway. Rondom Chongqing komen 7 doorgaande snelwegen samen, waaronder de Lanhai Expressway. Ten zuiden van Chongqing verloopt de snelweg nog ruim 90 kilometer door de stadsprovincie, waarna men in Guizhou komt.

Guizhou

De Lanhai Expressway nabij Duyun in Guizhou.

De snelweg verloopt voor circa 230 kilometer zuidwaarts naar de 4,3 miljoen inwoners tellende stad Guiyang. De snelweg verloopt over een wat hoger gelegen gebied, circa 1.100 á 1.400 meter, en doorkruist wat lage bergruggen. Tussen Chongqing en Guiyan kruist men geen andere snelwegen. Dit deel van de Lanhai Expressway is behoorlijk bochtig. Bij Guiyang eindigt de snelweg op de Ring Expressway.

De Lanhai Expressway begint dan weer 90 kilometer ten oosten van Guiyang, de oost-west verlopende Hukun Expressway overbrugt deze schakel. De snelweg voert dan zuidwaarts door het zuiden van de provincie Guizhou, over een afstand van circa 150 kilometer. Het landschap is ook hier vrij bergachtig, alhoewel er niet echt duidelijke pieken zijn. Veel hoger dan zo'n 1.500 meter zijn de bergen niet. De snelweg eindigt op de grens met de provincie Guangxi.

Guangxi

De snelweg voert eerst door bergachtig gebied, dat relatief dunbevolkt is. De snelweg passeert ten westen van Hechi langs, en voert zuidwaarts door lager gelegen gebied. Het landschap wordt zuidwaarts ook steeds tropischer. Nanning is een vrij grote stad met ruim 2,5 miljoen inwoners, en een knooppunt van 5 doorgaande snelwegen. De Lanhai Expressway vormt deels de ringweg, en voert langs de oostzijde van de stad. Men kruist er de Quannan Expressway. Vanaf Nanning verloopt de snelweg nog zo'n 90 kilometer verder zuidwaarts naar de zuidkust bij Qingzhou, waarna de snelweg naar het oosten draait, en parallel aan de kust van de Zuid Chinese Zee naar het oosten loopt, en nog zo'n 140 kilometer binnen de provincie Guangxi aflegd.

Guangdong

Het oostelijkste deel verloopt door de provincie Guangdong, over een afstand van zo'n 70 kilometer tot aan Zhanjiang, waar de Shenhai Expressway verder oostwaarts naar Guangzhou loopt. De snelweg eindigt hier voorlopig. Het toekomstige tracé verloopt vanaf Zhanjiang zuidwaarts over een schiereiland, waarna een brug de 20 kilometer brede zeestraat naar het eiland Hainan moet overbruggen. Bij Haikou moet de Lanhai Expressway aansluiten op de Ring Expressway, de ringsnelweg over het grote eiland Hainan.

Geschiedenis

Gansu

De bouw van de snelweg in Gansu begon in 2001 aan het noordelijkste deel tussen Lanzhou en Lintao. Dit was betrekkelijk eenvoudig om aan te leggen en is in 2004 opengesteld. Vervolgens is gebouwd aan een verlenging daarvan en een bergtraject in het uiterste zuiden van Gansu. Het bergtraject van Wudu (Longnan) naar de grens met Sichuan opende in 2013, het deel van Lintao naar Weiyuan opende op 28 december 2016 voor het verkeer.[1] Op 1 januari 2020 opende een 133 kilometer lang traject van Hadapuzhen naar Longnan.[2] Exact één jaar later opende het 105 kilometer lange traject van Weiyuan naar Hadapuzhen.[3] Dit deel omvat de 15,2 kilometer lange Muzhailing Tunnel. Hiermee was de Lanhai Expressway in Gansu voltooid.

van naar lengte datum
Lanzhou Lintao 93 km 19-12-2004
Wudu grens Sichuan 130 km 26-12-2013
Lintao Weiyuan 63 km 28-12-2016
Hadapuzhen Longnan 133 km 01-01-2020
Weiyuan Hadapuzhen 105 km 01-01-2021

Sichuan

Het traject door Sichuan is relatief laat aangelegd. Als eerste is gebouwd aan het zuidelijke deel tussen Nanchong en de grens met Chongqing. Als eerste opende in 2007 de bypass van Nanchong, gevolgd door het traject tot de grens met Chongqing in 2008. Vervolgens is in twee fases het deel tussen Guangyuan en Nanchong opengesteld in 2011 en 2012. Het noordelijk deel hiervan bij Guangyuan voert door lastiger terrein. Moeilijker was echter het noordelijkste deel in Sichuan tussen de grens met Gansu en Guangyuan, dat door bergachtig terrein loopt. Dit traject opende ook in 2012 voor het verkeer, waarmee de Lanhai Expressway in Sichuan voltooid was.

van naar lengte datum
Nanchong (G4201) Nanchong (G42) 17 km 26-12-2007
Nanchong grens Chongqing 65 km 20-11-2008
Langzhong Nanchong 87 km 31-12-2011
Guangyuan Langzhong 118 km 01-04-2012
grens Gansu Guangyuan 56 km 19-12-2012

Chongqing

De bouw van de Lanhai Expressway begon midden jaren '90, als eerste werd gebouwd aan de ringweg van de stad Chongqing, waarvan het eerste deel in 1997 opende rond de noordwestkant van de stad. In 2001 opende een traject zuidwaarts vanaf Chongqing naar Qijiang, dat oorspronkelijk alleen vanaf de Baomao Expressway (G65) te bereiken was, omdat de zuidwestelijke ringweg van Chongqing een jaar later opende, in 2002.

Daarna is gebouwd aan de delen buiten de stad Chongqing. Het deel tussen de grens met Sichuan en de stad Hechuan opende in 2002 voor het verkeer. Het zuidelijkste deel tussen Qijiang en de grens met Guizhou opende in 2004 en het ontbrekende deel tussen Hechuan en Chongqing opende in 2005, waarmee de Lanhai Expressway in Chongqing voltooid was. Dit was indertijd het noordelijkste deel van de Lanhai Expressway dat doorgaand te berijden was.

Het traject ten zuiden van de stad Chongqing tot de grens met Guizhou is tussen 1997 en 2004 opengesteld. Dit is een bergsnelweg van de eerste generatie, aangelegd met slechts 2x2 rijstroken en veel krappe bochten om grote viaducten en tunnels uit te sparen. Deze substandaard ontwerpelementen werden vanwege het toenemende verkeer een probleem. Daarom is de autosnelweg tussen 2018 en 2021 gebypasst door de Yuzhu Expressway (G7521), een verbeterd parallel tracé aan de Lanhai Expressway tussen Chongqing en Guizhou. Dit traject is 134 kilometer lang, waarvan circa 105 kilometer in Chongqing ligt en de rest in het noorden van Guizhou. Deze autosnelweg telt 2x3 rijstroken en heeft veel grote viaducten en een flink aantal langere tunnels. Waar de oorspronkelijke Lanhai Expressway alleen door de westelijke districten van Qijiang voert, verloopt de nieuwe autosnelweg direct door Qijiang, maximaal circa 15 kilometer ten oosten van de oorspronkelijke Lanhai Expressway. Alhoewel soms gepubliceerd als een verbreding was dit feitelijk een volledig nieuwe autosnelweg parallel aan de Lanhai Expressway. De autosnelweg is op 24 december 2021 geopend.[4][5][6]

van naar lengte datum
Chongqing (G50) Chongqing (G85) 12 km 00-00-1997
Chongqing (G65) Qijiang 87 km 01-10-2001
Chongqing (G85) Chongqing (G65) 23 km 00-00-2002
grens Sichuan Hechuan 24 km 00-06-2002
Qijiang grens Guizhou 47 km 29-12-2004
Hechuan Chongqing (G50) 68 km 31-12-2005
Chongqing grens Guizhou (nieuw tracé) 105 km 24-12-2021

Guizhou

De Wujiang Bridge tussen Zunyi en Guiyang.
De Lanhai Expressway in Guizhou.

De noordoostelijke ring van de stad Guiyang was het eerste deel van de snelweg dat werd aangelegd en opende in 1997 voor het verkeer. Het was vermoedelijk het eerste stuk snelweg in de provincie Guizhou, lang een geïsoleerd en achtergebleven gebied.

Midden jaren '90 begon de bouw van het traject van Guiyang naar Duyun (Qiannan). De bouw duurde betrekkelijk lang, de snelweg is in 2001 opengesteld voor het verkeer en omvat de opvallende omweg via Fuquan. Later is gestart met de bouw van het lange traject door het noorden van Guizhou, waarvan het noordelijkste deel tot Zunyi in 2005 werd opengesteld, en in 2007 het traject tussen Zunyi en Guiyang volgde, inclusief de imposante Wujiang Bridge halverwege het traject. In 2009 opende het zuidelijkste en laatste deel van de snelweg in Guizhou tussen Duyun (Qiannan) en de grens met Guangxi.

van naar lengte datum
Guiyang (north) Guiyang (south) 24 km 00-00-1997
Guiyang Duyun 138 km 25-06-2001
grens Chongqing Zunyi 118 km 26-12-2005
Zunyi Guiyang 87 km 31-12-2007
Duyun grens Guangxi 119 km 30-09-2009

Guangxi

De bouw van de Lanhai Expressway begon midden jaren '90 in het zuiden van de autonome regio Guangxi. In eerste instantie is gebouwd tussen Nanning, Qinzhou en de grens met Guangdong, dat in fases tussen 1997 en 2001 werd opengesteld. De ringweg van Nanning opende in 2003 en een traject van Du'an naar Nanning in het midden van Guangxi opende in 2004. Het deel in het noorden van Guangxi is wat later aangelegd, het 200 kilometer lange traject vanaf de grens met Guizhou tot aan Du'an opende in twee fases in 2012 en 2014.

De snelweg is tussen Nanning en Qinzhou in 1997-1998 direct met 2x3 rijstroken aangelegd en was in beton uitgevoerd. In 2014 is een deel van de snelweg tussen Nanning en Nanjian naar 2x4 rijstroken in asfalt verbreed. Tevens is toen de snelweg tussen Nanjian en Qinzhou van asfalt voorzien maar niet verbreed. Deze verbreding naar 2x4 rijstroken is in 2019 doorgevoerd. Tussen 2019 en 2022 is een 140 kilometer lang traject tussen Qinzhou en Beihai naar 2x4 rijstroken verbreed. De verbreding werd op 15 december 2022 opgeleverd.[7]

van naar lengte datum
Nanjian Qinzhou (south) 53 km 28-10-1997
Nanamzhen Nanjian 43 km 00-06-1998
Nanning Namazhen 21 km 08-12-1998
Qinzhou (south) Hepu 61 km 19-08-2000
Hepu grens Guangdong 56 km 00-12-2001
Nanning (north Nanning (east) 25 km 00-12-2003
Du'an Nanning 115 km 00-09-2004
grens Guizhou Hechi 108 km 09-07-2012
Hechi Du'an 92 km 28-09-2014

Guangdong

Het oost-west verlopende traject van 73 kilometer tussen de grens met de autonome regio Guangxi en Zhanjiang is op 28 december 2005 opengesteld voor het verkeer. Op 31 december 2010 is het 114 kilometer lange deel vanaf Zhanjiang tot Xuwen in Guangdong geopend voor het verkeer. Dit wordt ook als onderdeel van de Shenhai Expressway (G15) beschouwd. Op 26 september 2020 opende een verlenging van 16 kilometer langs Xuwen tot een nieuwe ferry terminal naar het eiland Hainan.[8] Dit is de grootste ro-ro ferry terminal ter wereld.

van naar lengte datum
grens Guangxi Zhanjiang (G15) 73 km 28-12-2005
Zhanjiang Xuwen 114 km 31-12-2010
Xuwen Xuwen Ferry Terminal 16 km 26-09-2020

Toekomst

Het belangrijkste ontbrekende kunstwerk is een vaste verbinding tussen de provincie Guangdong en het eiland Hainan. De zeestraat is hier zo'n 20 kilometer breed. Dergelijke bruggen zijn vaker in China gebouwd, maar de zeestraat is met 100 meter nog vrij diep.

Zie ook

Referenties

National Expressways in China

G1G2G3G4G5G6G7G10G11G12G15G16G18G20G22G25G30G35G36G40G42G45G50G55G56G59G60G65G69G70G72G75G76G78G80G85G91G92G93G94G95G98G99

Lijst van expressways in China

Expressways in Gansu

National expressways: Jingzang Expressway (G6) • Jingxin Expressway (G7) • Qinglan Expressway (G22) • Lianhuo Expressway (G30) • Yinbai Expressway (G69) • Lanhai Expressway (G75) • Zhangwen Expressway (G0611) • Wuma Expressway (G1816) • Wuyin Expressway (G1817) • Dingwu Expressway (G2012) • South Ring Expressway (Lanzhou) (G2201) • Liuge Expressway (G3011) • Wujin Expressway (G3017) • Shitian Expressway (G7011) • Pingmian Expressway (G8513)


Provincial expressways: Ring Expressway (Dingxi) (S2) • Ring Expressway (Wuwei) (S4) • Jiujia Ring Expressway (S6) • Jinghua Expressway (S11) • Airport Expressway (Lanzhou) (S13) • Longwei Expressway (S14) • Wuping Expressway (S15) • Tianbei Expressway (S16) • Ayong Expressway (S17) • Linhai Expressway (S22) • Jingtian Expressway (S25) • Linda Expressway (S32) • Donglin Expressway (S34) • Jingmin Expressway (S37) • Wangxia Expressway (S38) • Xihui Expressway (S39) • Longxun Expressway (S50) • Beixian Expressway (S55) • Fengtong Expressway (S60) • Jiuhang Expressway (S65) • Luelang Expressway (S70)

Expressways in Sichuan

National expressways: Jingkun Expressway (G5) • Zhangwen Expressway (G0611) • Hurong Expressway (G42) • Ring Expressway (Chengdu) (G4202) • Rongzun Expressway (G4215) • Rongli Expressway (G4216) • Rongchang Expressway (G4217) • Yaye Expressway (G4218) • Enguang Expressway (G5012) • Yurong Expressway (G5013) • Zhangnan Expressway (G5515) • Baomao Expressway (G65) • Lanhai Expressway (G75) • Zhurong Expressway (G7512) • Xiarong Expressway (G76) • Yinkun Expressway (G85) • Guanglu Expressway (G8515) • Barong Expressway (G8516) • Pingxing Expressway (G8517) • Chengyu Ring Expressway (G93) • Chengdu Metropolitan Ring Expressway (G9910)


Provincial expressways: Chengwan Expressway (S1) • Chengba Expressway (S2) • Bashan Expressway (S2) • Chengziyu Expressway (S3) • Chengyizhao Expressway (S4) • Airport Expressway (S6) • Chengle Expressway (S7) • Chengming Expressway (S8) • Chengguang Expressway (S9) • Duwen Expressway (S9) • Suinei Expressway (S11) • Tongguang Expressway (S15) • Wanguang Expressway (S16) • Suixi Expressway (S17) • Suiguang Expressway (S18) • Dalang Expressway (S26) • Ximian Expressway (S32) • Luyong Expressway (S33) • Xuwei Expressway (S37) • Guanghong Expressway (S40) • Suiyibi Expressway (S41) • Maosui Expressway (S53) • Neirong Expressway (S56) • Chengbei Expressway (S57) • Longhan Expressway (S66) • Lekun Expressway (S71) • Guxi Expressway (S80) • Dehui Expressway (S81) • Lushi Expressway (S83) • Panda Expressway (S96) • Ring Expressway (Neijiang) (SK) • Ring Expressway (Leshan) (S1L) • Ring Expressway (Yibin) (SQ) • Ring Expressway (Nanchong) (S1R) • Second Ring Expressway (Chengdu) (SA2) • Chengdu Economic Zone Ring Expressway (SA3) • Tianfu Airport Expressway

Expressways in Guizhou

National expressways

Hangrui Expressway (G56) • Hukun Expressway (G60) • Dongsan Expressway (G6025) • Yinbai Expressway (G69) • Lanhai Expressway (G75) • Xiarong Expressway (G76) • Shankun Expressway (G78) • Zunchi Expressway (G4215) • Ring Expressway (G6001) • Xiucong Expressway (G6512) • Zhurong Expressway (G7512) • Guizun Expressway (G7521) • Zhubei Expressway (G7522) • Duxiang Expressway (G7611) • Naxing Expressway (G7612) • Pingxing Expressway (G8517)


Provincial expressways

South Ring Expressway (Guiyang) (S1) • Ring Expressway (Zunyi) (S2) • Ring Expressway (Anshun) (S3) • Ring Expressway (Liupanshui) (S3) • North Ring Expressway (Bijie) (S5) • Ring Expressway (Kaili) (S7) • Ring Expressway (Xingyi) (S9) • Dexi Expressway (S10) • Yinsong Expressway (S12) • Songcong Expressway (S15) • Yinxiu Expressway (S17) • Airport Expressway (Zunyi) (S18) • Jiangyu Expressway (S19) • Biwei Expressway (S20) • Yanrong Expressway (S25) • Deyu Expressway (S29) • Jiangweng Expressway (S30) • Wengkai Expressway (S30) • Kaixi Expressway (S30) • Xiqian Expressway (S30) • Meishi Expressway (S32) • Shiyu Expressway (S32) • Yuzun Expressway (S34) • Wengma Expressway (S35) • Guihuang Expressway (S36) • Kaifu Expressway (S42) • Huixing Expressway (S50) • Anzi Expressway (S55) • Baiqian Expressway (S55) • Pu'an Expressway (S55) • Qianzhi Expressway (S55) • Zhipu Expressway (S55) • Ziwang Expressway (S55) • Yuan Expressway (S62) • Leirong Expressway (S63) • Huaitong Expressway (S71) • Lijing Expressway (S72) • Sanli Expressway (S73) • Jiangxi Expressway (S74) • Panxing Expressway (S77) • Shuipan Expressway (S77) • Bizhen Expressway (S79) • Suizun Expressway (S81) • Guiqian Expressway (S82) • Qianda Expressway (S82) • Tianhuang Expressway (S84) • Duzhi Expressway (S85) • Anpu Expressway (S86) • Rongma Expressway (S88) • Hua'an Expressway (S89) • Airport Expressway (Guiyang)

Expressways in Guangxi

National expressways: Shennan Expressway (G0412) • Shencen Expressway (G2518) • Hubei Expressway (G59) • Baomao Expressway (G65) • Wuliu Expressway (G6517) • Yinbai Expressway (G69) • Quannan Expressway (G72) • Ring Expressway (Nanning) (G7201) • Nanyou Expressway (G7211) • Liubei Expressway (G7212) • Hengnan Expressway (G7221) • Lanhai Expressway (G75) • Qindong Expressway (G7511) • Zhubei Expressway (G7522) • Shankun Expressway (G78) • Guangkun Expressway (G80)


Regional expressways: Yonghe Expressway (S13) • Yutie Expressway (S21) • Guihe Expressway (S22) • Hexi Expressway (S30) • Liunan Expressway (S31) • Wushuo Expressway (S40) • Binqin Expressway (S43) • Qingping Expressway (S50) • Pingna Expressway (S52) • Hena Expressway (S60) • Bayou Expressway (S65) • Heyong Expressway (S81) • Ring Expressway (Wuzhou) (S4001) • Cenjin Expressway (S6511) • Ring Expressway (Guilin) (S6501) • Fangchenggang Branch (S7512) • Airport ExpresswayAirport ExpresswayChongshui ExpresswayShawu ExpresswaySongtie ExpresswayWuda ExpresswayWulong ExpresswayYiliu ExpresswayYuzhan Expressway

Expressways in Guangdong

National expressways

Jinggang'ao Expressway (G4) • Shennan Expressway (G0412) • Xuguang Expressway (G0421) • Wushen Expressway (G0422Guangle Expressway (G0423) • Guang'ao Expressway (G0425) • Shenhai Expressway (G15) • Yongguan Expressway (G1523) • Quanmei Expressway (G1532) • Chaonan Expressway (G1535) • Guanguang Expressway (G1536) • Changshen Expressway (G25) • Jiguang Expressway (G35) • Daguang Expressway (G45) • Erguang Expressway (G55) • Baomao Expressway (G65) • Lanhai Expressway (G75) • Shankun Expressway (G78) • Guangkun Expressway (G80) • Zhusanjiao Expressway (G94) • Guangzhou Southern Ring Expressway (G1508) • Shencen Expressway (G2518) • Longhe Expressway (G4511) • Nanshao Expressway (G6011) • Guanfo Expressway (G9411)


Provincial expressways

Guanglian Expressway (S1) • Guanghe Expressway (S2) • Guangshen Expressway (S3) • South China Expressway (S4) • Guangtai Expressway (S5) • Guanglong Expressway (S6) • Guangfozhao Expressway (S8) • Xiongxin Expressway (S10) • Dachao Expressway (S11) • Meilong Expressway (S12) • Jiehui Expressway (S13) • Shanzhan Expressway (S14) • Guangfo Expressway (S15) • Foqingcong Expressway (S16) • Jiepuhui Expressway (S17) • Huaguan Expressway (S18) • Meishan Expressway (S19) • Guangzhongjiang Expressway (S20) • Guanghui Expressway (S21) • Huitang Expressway (S22) • Hui'ao Expressway (S23) • Guanzhong Expressway (S24) • Zhongyang Expressway (S26) • Shaoguan - Xinfeng Expressway (S27) • Shuiguan Expressway (S28) • Congguanshen Expressway (S29) • Huishen Coastal Expressway (S30) • Longda Expressway (S31) • Xibu Yanhai Expressway (S32) • Nanguang Expressway (S33) • Xianghai Expressway (S34) • Zhutai Expressway (S36) • Guangzhou - Dongguan Expressway (S37) • Jinhai Expressway (S38) • Dongxin Expressway (S39) • Luoxin Expressway (S40) • Airport Expressway (Guangzhou) (S41) • Hualian Expressway (S42) • Guangzhu West Expressway (S43) • Congpu Expressway (S45) • Wuzhan Expressway (S46) • Guangfojiangzhu Expressway (S47) • Xintai Expressway (S49) • Donglei Expressway (S50) • Luoyang Expressway (S51) • Zhongshan West Ring Expressway (S53) • Erguang Expressway (S55) • Huaiyang Expressway (S59) • Lianhe Expressway (S60) • Maoming Port Expressway (S61) • Yuzhan Expressway (S63) • Meiping Expressway (S66) • Dafenghua Expressway (S68) • Nanshagang Expressway (S73) • Huanglan Expressway (S76) • Shunde - Zhongshan Expressway (S77) • Zhongshan - Nansha Expressway (S79) • Ring Expressway (Guangzhou) (S81) • Shaoguan North Expressway (S84) • Ring Expressway (Shantou) (S85) • Outer Ring Expressway (Shenzhen) (S86) • Ring Road (Dongguan) (S88)


Ring Expressway (Meizhou) (S1211) • Airport Expressway (Zhuhai) (S3211) • Guang'ao Expressway Zhuhai Branch (S9919) • Huizhou Extension (S9925) • Zhanjiang Branch (S9975)


Guangyuan Expressway (S102) • Nanping Expressway (S301) • Xinguang Expressway