Legacy Way

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Qld M5.png
Legacy Way map.png
M5
Begin Brisbane
Einde Brisbane
Lengte 5 km
Route
Centenary Motorway

Tunnel.svg Legacy Way Tunnel (4.600 m)

Knooppuntsymbool.svg Inner City Bypass

De Legacy Way is een motorway in Queensland, Australië. De snelweg verloopt ondergronds door Brisbane en is 4,6 kilometer lang.

Routebeschrijving

Legacy Way in mei 2015, vlak voor openstelling.

Legacy Way linkt de Centenary Motorway met de Inner City Bypass van Brisbane. Het is feitelijk een verlengstuk van de Centenary Motorway en heeft hetzelfde nummer, de M5. De tunnel is 4,6 kilometer lang en tweebuizig met in totaal 2x2 rijstroken. Het is een tolweg. De tunnel loopt vanaf Toowong tot Kelvin Grove.

Geschiedenis

Het project stond oorspronkelijk bekend als de Northern Link, maar werd in november 2010 hernoemd naar de Legacy Way. De tunnel is tussen april 2011 en juni 2015 aangelegd. De openstelling is bijna een half jaar vertraagd, en vond uiteindelijk op 25 juni 2015 plaats.[1][2] Door de aanleg van de tunnel werd een belangrijke ontbrekende schakel in het snelwegennet van Brisbane opgeheven en kan verkeer vanaf de westelijke suburbs rechtstreeks naar het centrum, de noordelijke suburbs en de luchthaven via de Airport Link.

Tunnelkenmerken

De tweebuizige tunnel is 4.600 meter lang met 2 rijstroken per buis. De tunnel heeft 36 dwarsverbindingen tussen beide buizen, elk 120 meter uit elkaar. Het westelijk portaal ligt bij het einde van de Centenary Motorway in Toowong en het oostelijk portaal bij de Inner City Bypass bij Kelvin Grove. De tunnel is met een tunnelboormachine aangelegd. De maximumsnelheid is 80 km/h.

Verkeersintensiteiten

De verwachte verkeersintensiteit is 34.200 voertuigen per etmaal. De reistijd wordt met 70% verkort.

Tol

De tunnel is een tolweg met electronic toll collection.

Externe links

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Queensland

Autosnelwegen: Airport LinkBruce HighwayCairns Southern MotorwayCentenary FreewayClem Jones TunnelCoomera ConnectorDouglas Arterial RoadGateway MotorwayInner City BypassIpswich MotorwayLegacy WayLogan MotorwayPacific MotorwayPort of Brisbane MotorwayRiverside ExpresswaySmith Street MotorwaySouth East FreewaySunshine MotorwayToowoomba Second Range CrossingWestern Freeway

Hoofdwegen: Balonne HighwayBarkly HighwayBarwon HighwayBrisbane Valley HighwayBruce HighwayBurnett HighwayCapricorn HighwayCarnarvon HighwayCunningham HighwayD'Aguilar HighwayDawson HighwayFlinders HighwayGore HighwayGregory HighwayKennedy HighwayLandsborough HighwayLeichhardt HighwayMitchell HighwayMoonie HighwayMount Lindesay HighwayNew England HighwayPalmerston HighwayPeak Downs HighwayWarrego Highway