Leirfjordbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Leirfjord bru)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leirfjord bru
E6 NO.svg
Leirfjord bru.png
Overspant Leirfjord
Rijstroken 1x2
Totale lengte 815 meter
Hoofdoverspanning 760 meter
Hoogte brugdek 40 meter
Openstelling 202?
Verkeersintensiteit 1.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Leirfjordbrug is een geplande hangbrug in Noorwegen, gelegen ten noorden van Fauske in Nordland. De brug is onderdeel van de E6 en kruist het Leirfjord.

Kenmerken

De Leirfjordbrug is een grote hangbrug met een totale lengte van 815 meter en een hoofdoverspanning van 760 meter. De brug sluit aan weerszijden aan op tunnels, buiten de hoofdoverspanning van 760 meter is er nog een stuk brug van 35 meter aan de noordzijde en 20 meter aan de zuidzijde. Het brugdek ligt 40 meter boven het Leirfjord en is 14,2 meter breed. Het brugdek heeft een rijbaan van 9 meter breed, met één rijstrook per richting van de E6. Er zijn geen aparte voorzieningen voor fietsers of voetgangers, maar de rijbaan heeft een redresseerstrook van 125 cm aan weerszijden. De pylonen zijn 126,8 meter hoog en staan op het land, zodat het volledige fjord overspannen wordt. De verticale hangkabels hebben een tussenafstand van 12 meter. De hangkabels hangen aan de lange horizontale hangkabels, die aan weerszijden in de berghelling boven de tunnels verankerd is. De pylonen zijn maximaal 76 meter hoger dan het brugdek.

Toekomst

De Leirfjordbrug is onderdeel van het project E6 Sørfold.[1] Dit omvat de heraanleg van de E6 vanaf nabij Fauske tot Morsvikbotn, waarbij 16 tunnels vervangen worden. Het grootste kunstwerk hiervan is de Leirfjordbrug. Op 30 juni 2016 is het bestemmingsplan ter inzage gelegd.[2] Op 15 november 2016 is het plan definitief vastgesteld.[3] Onduidelijk is nog wanneer de bouw start.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 1.300 voertuigen van de oude route van de E6 gebruik.[4]

Referenties